Brigitte Bardot Nagy X. Viktória színésznő életút születésnap
"Nagyon boldog voltam, nagyon gazdag, nagyon szép, nagyon körülrajongott, nagyon híres és nagyon boldogtalan" - így foglalta össze Brigitte Bardot, mit érzett a karrierje csúcsán. A ma 85 éves színésznő nagyon hamar felkavarta korának állóvizét.

Fehérmájú szexikon, stílusteremtő, pocsék feleség, még pocsékabb anya... Sok címkét aggattak a francia dívára, aki ugyan nem tervezte, de kikövezte az utat a szexuális forradalomnak. A Bardot-t körbelengő ellentmondásosság már családi hátterében is felfedezhető.

Katolikus burzsoá családban született, szigorú, de bohém szülőkkel, elegáns lakásuk néhány ugrásnyira volt az Eiffel-toronytól. Habár felvették a párizsi konzervatóriumba, a modellpálya és a filmvászon varázsa hamar elcsábította a kislányt a balett világától. Védjegyévé vált kecsességét, légiességét azonban a balettnek köszönhette.

Az Elle magazin címlapján tűnt fel a már 15 évesen tökéletes szépségű fruska, amikor egy filmes felfigyelt rá. Mozis szekere űrsebességre váltott: először meghódította Roger Vadim rendezőt, majd bevette a filmvásznat.

Forrás: Wikipedia

Kitört a Bardot-mánia: az érzéki, szexuálisan felszabadult színésznő lett a joie de vivre szimbóluma. Európa imádta a saját szabályai szerint élő sztárt, míg az Újvilágban botrányosnak tartották. A nemzetközi karrierjét beindító És Isten megteremté a nőt című filmjét néhány államban be is tiltották, ami természetesen csak fokozta a kíváncsiságot.

Az ötvenes évek lábszagú állóvizében Bardot sziklának bizonyult: szépségét, stílusát nők és férfiak egyaránt csodálták. Miatta hordták a bikinit és a lapos balerinát. Népszerűsítette a fekete szemceruzát, és a vállig érő nyakkivágást is róla nevezték el. A futószalagon gyártott hollywoodi sztárok mellett a francia díva ellentmondásos, de eredeti színfolt volt. Megmutatta a nőknek, hogy nem csak háziasszonyok és anyák lehetnek. Ennek azonban ára volt.

Forrás: Wikipedia

Fojtogató hírnév

Bardot negyvenévesen meztelen Playboy-fotósorozattal ünnepelte visszavonulását. Miután hátat fordított a filmezésnek, létrehozta állatvédő alapítványát, és azóta is szenvedélyes védelmezője az állatoknak. Azzal, hogy búcsút intett a rajongásnak, a munkának és a csillámpornak, tulajdonképpen a saját életét mentette meg - írta tavaly megjelent memoárjában. Úgy fogalmazott: "Nem tudom, milyen csendesen ülni egy bisztróban, egy teraszon vagy színházban."

Frászt kapott az éttermektől, mert az emberek odamentek és belebámultak az arcába. Nézték, hogy mit eszik, hogy tartja a villát, majd kértek még egy képet. Mindenhova követték a fotósok, autók, kukák mögül lestek rá. "Tudom, milyen érzés, ha vadásznak rád" - mondta. Mi sem bizonyítja jobban a sztárság kizsákmányoló voltát, mint hogy Bardot-t minden forgatása előtt kiütötte a herpesz, és legalább négyszer próbált öngyilkos lenni. Hogy is álmodozhatott teljes névtelenségről az, akinek minden rezdülését ismerte a nagyvilág?

Forrás: Wikipedia

Pocsék feleség, még pocsékabb anya...

Négyszer ment férjhez, de talán első házassága a leghíresebb. Legendás szerelem fűzte felfedezőjéhez, Roger Vadimhoz, akivel eleinte titokban találkozgattak, mert a szülőket felháborította a kapcsolat. Csak azután engedték az esküvőt, hogy Brigitte nagykorú lett. Néhány év múlva a színésznő elvált Vadimtól. Második férjétől született egyetlen fia, de ez a kapcsolat sem bizonyult tartósnak, akárcsak a harmadik házassága. A negyedik lett a befutó: Bardot több, mint húsz éve él együtt egy politikai tanácsadóval, bár a rossz nyelvek szerint útját mindenhol szeretők szegélyezték.

Az azonban nem volt városi legenda, hogy szörnyű anyának bizonyult: már a hírtől kiborult, hogy teherbe esett. A hasát ütögette, hátha elvetél. "Nem anyának születtem, túl fiatal voltam" - nyilatkozta egyszer. Fia, Nicolas, érthető módon nem ápol túl szoros viszonyt anyjával, aki nemcsak elhagyta, de az esküvőjén sem volt ott és unokáit sem látogatta gyakran. Bár a dédunoka összehozta őket, de kapcsolatuk túl mély sebet kapott.

Forrás: Origo

Napjainkban a színésznő leginkább az állatvédelemnek szenteli magát, olykor-olykor pedig bíróságra jár. Az elmúlt évtizedekben ugyanis legalább ötször marasztalták el rasszista megnyilvánulásai miatt, melyek főként franciaországi muszlimok ellen irányultak. Réunion lakosait az állatokkal való barbár bánásmód miatt sértegette, de a #metoo-mozgalom kapcsán is beszólt azoknak a színésznőknek, akik szerinte hipokrata módon viselkedtek.

Ő már csak tudja. Ahogy Vadim mondta, miután kiderült, hogy Bardot összemelegedett kollégájával az És Isten megteremté a nőt forgatásán: "Szinte vártam, hogy ez történjen. Mindig is olyan nőt akartam, akiben van spiritusz, kalandvágy, szexuális kíváncsiság. A joi de vivre."

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.