vers szerelem Szabó Lőrinc életút Herczeg Zsuzsa Babits Mihály költő évforduló
Szabó Lőrincért rajongtak a nők, és ő sem vetette meg a szebbik nemet. Ennek ellenére volt olyan pletyka, hogy mesterével, Babits Mihállyal folytat "tiltott viszonyt". Az ifjú költő azonban cáfolta ezt.

Rávilágított, mi lehet az oka a szóbeszédnek: Babits fogadta be és karolta fel, ő pedig rajongott érte. Félénk mestere lassan megnyílt az ő féktelen erotikus életét látva, és úgy vallott a "gyerekembernek", ahogy senki másnak. Egy alkalommal még azt is elárulta neki, hogy irigyli, amiért ilyen szép menyasszonya van - azt a nőt még ő is szívesen feleségül venné...

Szabó Lőrinc megsajnálta mesterét, aki testi, lelki bajait senki mással nem beszélte meg, a kapcsolatoktól való félelme miatt pedig inkább kerülte a szebbik nemet. Amikor látta, hogy az ő menyasszonyára vágyik, egy mély beszélgetés után megegyeztek, hogy átengedi neki a nőt. Így történt, hogy felhívta telefonon a kedvesét, és közölte vele, hogy helyette a lakótársa fogja elvenni...

Taller Ilona és Babits Mihály Forrás: Wikipedia

Igaz, Tanner Ilona először Babitsot kereste fel a verseivel, de mivel az író nem volt megborotválkozva, így megkérte Szabó Lőrincet, hogy foglalkozzon az ifjú hölggyel. Az pedig, mivel nem látott még ilyen csinos költőjelöltet, udvarolni kezdett neki.

A nő az egyik randevún részletesen beavatta "romlott" múltjába: főnöke szexuális ajánlatokkal zaklatta, ő pedig, mivel nem akarta elveszíteni az állását, belement a viszonyba. Előtte azonban egy egyetemista ismerősével hált, hogy ne a "zaklatója" legyen az első férfi az életében. Azt sem titkolta, hogy már túl van egy abortuszon.

A költőt azonban nem érdekelte a lány múltja, beleszeretett, és mindaddig együtt volt vele, amíg Babits színt nem vallott az érzéseiről. Meglepő módon Ilona beleegyezett a vőlegény cserébe és feleségül ment Babitshoz. A két férfi barátságának azonban véget vetett, mert egy idő után már haragudott Lőrincre, és nem nézte jó szemmel a találkozásaikat.

Szabó Lőrincet nem viselte meg a szakítás a nővel, már abban az évben feleségül vette Mikes Klárát, az Est-lapok irodalmi szerkesztőjének lányát. Ennek ellenére voltak futó kalandjai - majd elkezdődött az a 25 évig tartó szerelmi háromszög, amelyből mindkét nő csak az öngyilkosságban látott kiutat.

A 24 éves Lőrinc ugyanis szerelmes lett felesége barátnőjébe, a költőnél két évvel fiatalabb Korzáti Erzsébetbe. A szimpátia kölcsönös volt, de állandó lelkiismeret-furdalás és bűntudat terhelte a viszonyukat.

Forrás: Szabó Lőrinc és Vékesné Korzáti Erzsébet levelezése könyv

Hogy enyhítsen a kínjain, a férfi a felesége tudtára hozta, hogy megcsalja, és azt javasolta: éljenek együtt hárman. Az asszony beleegyezett, de mikor megtudta, hogy a saját barátnője a harmadik fél, vigasztalhatatlanná vált. Így Erzsébet inkább a barátnőjét választotta, és lemondott Lőrincről. Ám olyan nagy volt köztük a szerelem, hogy ha évekig nem is találkoztak, elég volt egy alkalom, és máris minden kezdődött elölről. Klára kétszer is el akarta dobni az életét, de megmentették. Végül a szerető sem bírta tovább, és nem látott más kiutat, csak az öngyilkosságot.

Szabó Lőrinc próbálta titkolni az érzelmeit a felesége elől, de amikor egy telefonhívásból értesült szerelme haláláról, ömleni kezdtek a könnyei. Fia kérdésére bevallotta, miért sír: "Meghalt az asszony, akit 25 évig szerettem." Erzsébet emlékének és kettejük kapcsolatának A huszonhatodik év szonettjeivel adózott. Egyesek szerint szó szerint beleszakadt a szíve a szeretett kedves elvesztésébe, mivel több trombózisa és szívrohama is volt.

Újabb szerető

Valójában azonban elég hamar hűtlen lett Erzsikéjéhez, és Kozmutza Flórával kezdett viszonyt. Az, hogy képes volt barátja és jótevője, Illyés Gyula feleségével is kalandba keveredni, sokakban visszatetszést keltett. Volt költőtárs, aki úgy gondolta, hogy ha Illyés ezt megtudná, akár az öngyilkosságtól sem rémülne meg.

Forrás: Wikipedia

Ráadásul a nőbe József Attila is szerelmes volt. Nem kevésbé meglepő az ekkor 48 éves Flóra asszony hajlandósága sem. Hiába volt filozófiai doktorátusa, "posztgraduális" gyógypedagógiai oklevele stb., úgy tűnik, az érzelmek játékának ő is áldozatul esett.

A Flóra-ciklusból és Szabó Lőrinc feljegyzéseiből is kiderül, hogy kapcsolatuk tele volt lelkiismeret-furdalással, de mégis keresték egymás társaságát. Utolsó szerelme kivételes, egyedi múzsa a magyar költészetben. Alakja három nagy költőnket is remekművekre ihlette:Szabó Lőrincet, József Attilát és Illyés Gyulát.

A viharos szerelmi élet ellenére Szabó Lőrincet végül nem a szíve vitte el. Tüdőrákban halt meg 1957. október 3-án.

Elizabeth Barrett Browning: A költőnő, aki vénlányként ment férjhez!http://www.she.hu/kultur-mi/20190508-elizabeth-barrett-browning-egy-no-aki-ma-is-barkit-inspiralhat-fehervari-varga-judit.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia/ Szabó Lőrinc és Vékesné Korzáti Erzsébet levelezése könyv

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.