évforduló Moulin Rouge revü II. Erzsébet
Túlélt mindent: két világháborút, tűzesetet, gazdasági krízist, és még ma is szexi. Ennyi idősen is tudja, hogyan maradjon egyszerre vonzó, elegáns és dekadens. 130 éves Párizs szimbóluma, a világ leghíresebb varietészínháza, a Moulin Rouge.

A revü Mekkája volt már minden: kabaré, tánclokál, zeneház, koncertterem, kávézó, mozi, de elsősorban a kánkán bölcsője, amely minden nap lenyűgözi a nézőket. A francia-porosz háborúban elszenvedett kudarc és azt követő gazdasági válság sebeit nyalogatva Franciaország úgy döntött: lerázza magáról a múltat, és az életet fogja ünnepelni.

Az egykoron szőlőkkel, malmokkal borított Montmartre lábánál alapította meg a Moulin Rouge-t két tehetős impresszárió, Joseph Oller és Charles Zidler.

Forrás: AFPforum

A kialakulóban lévő burzsoá közízlést figyelembe véve a Vörös Malom tökéletesen képviselte a Belle Époque zamatát. Az aranykornak is hívott éra felszabadult szellemiségének tökéletes helyszíne volt a francia főváros, melynek középosztálybeli lakói alig várták, hogy újonnan szerzett vagyonukat a Clichy sugárúton verjék el.

Extravagáns, buja, erotikus - a pezsgőben úszó mulatságok csodájára járt az egész világ. A pajkos, frivol örömökre vágyó vendégek a legszebb nőket látták fellépni a színpadon. Az érzéki díszletben kivillanó combok kezdetben az erkölcstelenséget képviselték, de az emancipáció szempontjából a kánkán fontos lépés volt: a nők végre szabadon táncolhattak, férfiak nélkül.

Forrás: AFPforum

Az 1889-ben megnyitó Moulin Rouge villámgyorsan intézmény lett. Vörös színe messziről vonzotta a látogatókat, ráadásul az első árammal ellátott épület volt Párizsban, így a fények éteri varázst teremtettek köré. Már a művészeti kánon része, hogy Toulouse-Lautrec hány estét töltött ott kedvenc táncosnőjét, La Goulue-t bámulva, és hány képen örökítette meg a kabarét. A művész rajzolta meg az első posztert, így lényegében ő volt a mulató első marketingese.

Forrás: Wikipedia

A botrány persze sosem maradt távol: ha épp nem a kivillanó combok okozták, akkor a hírességek. Korának egyik legnépszerűbb írója, Colette is fellépett a szórakozóhelyen a huszadik század elején. Egy másik nővel játszott egy show-ban, melynek a végén szenvedélyes csókot váltottak. A felháborodás hatására törölték a műsort, ám Colette néhány hónap múlva visszatért egy másikkal, amiben a mellét fedte fel.

1915-ben valószínűleg rövidzárlat okozta a tüzet, ami percek alatt lerombolta az épületet. Hat év után nyitották meg újra a kapukat, azóta viszont nincs megállás. Évente több, mint hatszázezer vendéget számlál a Moulin Rouge, napi két előadásához. Kivételesen magas, 97 százalékos kihasználtsággal működik, de téved, aki azt gondolja, hogy a hely csupán turistamágnes.

A nézők fele ugyanis francia. A látványos, grandiózus műsorok manapság mind F betűvel kezdődnek, például Frou-Frou, Frisson vagy Formidable - utóbbi a századik évfordulóra készült. Jelenleg a Féérie varieté fut, amelyben egy hatalmas akvárium mellett 5 pitont és 6 törpepónit is láthatunk a színpadon.

A Moulin Rouge hivatalos itala a pezsgő. Minden rendeléshez jár egy fél üveg, így nem csoda, hogy az évi 240 ezer üvegével a világ legnagyobb fogyasztójának számít. Az elképesztő számok és rekordok sora még folytatható: a fellépők egy este alatt 12 kosztümöt viselnek, amiket 23 stylist segítő kezei cserélnek. Annyira sok tollat használnak el, hogy saját tollüzemet is létesítettek.

Forrás: AFPforum

120 fős személyzet lesi a 900 vendég kívánságait, akik minden este 60 Doris-lányt láthatnak a színpadon 80 artista társaságában. Mivel személyre szabottak a kosztümök, a Moulin Rouge híres táncosai maximum két kilót cirkuláltathatnak a testükön plusz-mínuszban.

Öt éve állítottak fel egy hihetetlen Guinness-rekordot, a mulató 125. évfordulóján: a táncosok 30 másodperc alatt 29-szer emelték fel a lábukat, a Féérie egyik szólótáncosa pedig megfejelte a rekordot egy plusz lábemeléssel.

Forrás: AFPforum/ Photononstop/Photononstop/Marvin Newman

Számos sztár lépett fel az idők során a Vörös Malomban, köztük Edith Piaf, Frank Sinatra, Tom Jones, Liza Minelli. Sőt, a kétes hírnév a királyi vért sem tudta távol tartani: VII. Edward is pezsgőzött itt, és bizony II. Erzsébetnek is bezárták egy estére a helyet, hogy privátban élvezhesse. Oh la la... hiába, még az uralkodók is kíváncsiak arra, milyen titkokat rejt a Moulin Rouge.

Toulouse-Lautrec: egy festő a prostik és bordélyházak bűvkörében...http://www.she.hu/kultur-mi/20181107-toulouse-lautrec-egy-festo-a-prostik-es-bordelyhazak-buvkoreben-weber-krisztina.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.