gyerek kamaszok Greta May kamasz film gyereknevelés tippek
Nincs könnyű dolgod, ha le akarsz ülni egy 8-12 év körüli gyerekkel filmet nézni. Persze, rengeteg tévéműsort találni, ami ezt a korosztályt célozza meg, de sajnos ezek nagy részét a rikácsoló rajzfilmek és a túltolt, mesterkélt tini vígjátéksorozatok teszik ki.

Pedig olyan sztorik is kellenének, amik nemcsak szórakoztatják a kamaszkor zavaros vizei felé evező gyerkőcöt, hanem el is gondolkodtatják. Elfogadásra, együttérzésre tanítanak, és értékeket adnak át - úgy, hogy közben viccesek, vagy épp izgalmasak. Szerencsére ilyen is van egy pár.

Külvárosi krokodilok

Max von der Grün ifjúsági regénye filmben is megállja a helyét. A címbeli elnevezés egy gyerekbandát takar, ami vagány és jópofa kölykökből áll. Amikor a városba költözik egy kerekesszékes fiú, a srácok először csak érdekből fogadják be maguk közé. Aztán a közös kalandok során rájönnek, hogy gerinctől lebénult társuk ugyanolyan életrevaló és izgalmas karakter, mint ők.

A jelenetek tele vannak akcióval, közben viszont olyan fontos dolgokra tanítanak, mint az empátia és az elfogadás. És persze lehetőséget adnak sok olyan téma kibeszélésére, ami szintén hasznos ebben a korban: például, hogy miért rossz ötlet veszélyes bátorságpróbákba belemenni, amiknek köszönhetően aztán életveszélyes helyzetekbe is sodródhat az ember - ahogy az a főszereplővel történik a sztori elején... A német film olyan sikeres volt, hogy az első részt két folytatás követte.

Tüskevár

Meglepőnek tűnhet, hogy a regény 2012-es filmváltozatát már nyolcéves kortól ajánlom, de a saját tapasztalatom - és több anyuka beszámolója - azt mutatja, hogy valamiért abszolút befogadható a korosztály számára. Furcsa, mert ezek a gyerekek már a pörgős, kamerát kapkodó, túltolt ingerekkel operáló meséken és gyereksorozatokon nőnek fel. Valamiért mégis a fotelhoz szögezi őket az ennél sokkal lassabb és "eseménytelenebbnek" tűnő Tüskevár varázsa.

Biztos, hogy ebben a gyönyörű képi világnak is része van, hiszen a természet alapvetően minden gyerekhez közel áll. És bár a mostani gyerekfilmekben vámpírok, szörnyek, bűnözők és mindenféle extrém hősök szerepelnek, mégis képesek teljesen izgalommal átélni a jelenetet, amikor mondjuk, Tutajos horgászik, leég a napon a felelőtlensége miatt, vagy éppen kígyót talál. Sőt, a történet mondanivalója is betalál náluk - hála Fekete István leírhatatlan profizmusának...

Váratlan utazás

A filmek mellett értelmesebb sorozatokat is megcélozhatunk, mint például a Váratlan utazás. A Lucy Maud Montgomery szereplőit felvonultató történetben rengeteg olyan szituáció van, amivel a gyerekek azonosulhatnak, ugyanakkor minden egyes epizódja tanít valamire. Együttérzésre, mások elfogadására, a pletyka, a fennhéjázás, az önfejűség vagy épp az önzés következményeire - és még sorolhatnám.

Biztos vagyok benne, hogy a mondanivaló nemcsak a nézőkre, hanem a főszerepet játszó Sarah Polley személyiségének formálódására is hatással volt, aki felnőttként már nemcsak játszik, hanem rendez is, és filmjeiben igen komoly témákat érint.

Ez hát az én három aduászom, de szívesen fogadok tippeket. Ti mit néztek egy ilyen korú gyerekkel?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.