emlékezés orvos életút tudós Szent-Györgyi Albert Györfi András évforduló
Szerencsésnek érzem magam, amiért biológus hallgatóként abban az épületben tanulhattam Szegeden, amiben Szent-Györgyi Albert is dolgozott. A nagyszerű magyar kutató ma 33 éve, hunyt el.

Hihetetlenül sokszínű életet élt, nem csupán a C-vitamin felfedezése kötődik a nevéhez, dolgozott költőként, fontos szerepet vállalt a második világháború során Magyarország érdekében, színházi társulatot is vezetett.

Imádta az életet, sokat tett például azért, hogy a lehető legtöbbet sportoljanak az emberek, mélyen hitt abban, hogy a testmozgás egészséges lelki élethez vezet, ezért ő maga is teniszezett, röplabdázott. Az izgalmakat sem vetette meg: a motorjával bejárta Európát, ráadásul rajongott a nőkért, olyannyira, hogy négyszer házasodott. De ne szaladjunk ennyire előre...

Forrás: Wikipedia

A kezdetek

Nem ő volt családjában az első, aki az orvoslás és általában a természettudományok iránt érdeklődött, anyai ágon nagyapja és dédapja is komoly, elismert orvos és kutató volt. 1917-ben szerezte orvosi diplomáját Budapesten, dolgozott Hollandiában, Prágában és Németországban is. Pályája utolsó, ám talán legfontosabb szakaszában az Egyesült Államokban élt és kutatott. A C-vitamin felfedezésén kívül komoly érdemeket szerzett a rákkutatásban, sőt, neki köszönhetünk sok mindent, amit az izomműködésről tudunk. Eredményeit többek között Nobel- és Kossuth-díjjal is jutalmazták.

Forrás: Wikipedia

Nem félt szakítani a megszokott formaságokkal és elvárásokkal. Az oktatás alapvető szemléletét is megváltoztatta: a tekintélyelvű, merev, szigorú stílus helyett vitára és önálló gondolkodásra ösztönözte a diákjait.

Majdnem 50 évvel fiatalabb feleség?!

A szerelemben sem volt visszafogott. Az első feleségével elhidegültek egymástól, ezért különváltak útjaik. Majd viharos viszonyba keveredett a férjezett Borbíró Mártával, aki - annak ellenére, hogy 2 gyereke volt - elvált a kedvéért, és összeházasodtak. Több, mint két évtizedig tartó boldogságuknak az asszony halála vetett véget. A tudós azonban ezután sem volt hajlandó magányosan élni. 72 évesen az oltár elé vezetett egy nála 47 évvel fiatalabb leányzót, ám a frigy nem lett sikeres. Mégsem ment el a kedve a házasságtól: Marcia Houston következett a sorban, aki 35 évesen ment hozzá a 83 éves tudóshoz. Ő volt az utolsó feleség.

Forrás: Wikipedia

James Bondként is megállta volna a helyét!

Bátorságát bizonyítja, hogy a második világháború alatt ellenállási szervezetet hozott létre. A szövetségesekkel Magyarország átállásáról tárgyalt, a háború után pedig kísérletet tett a demokratikus berendezkedés elérésére. Kémfilmbe illő, merész és hazafias munkát végzett akkor is, amikor Isztambulban tárgyalt a brit titkosszolgálat helyi vezetőjével Magyarország érdekében... Hitler személyesen adta ki a parancsot az elfogására, de szerencsére nem sikerült elfogni a németeknek, massachusettsi otthonában hunyt el, 93 évesen.

Szent-Györgyi Albert nemcsak különleges tudós, hanem különleges ember is volt, akit méltán tart számon a világ a legnagyobbak között.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.