kapcsolat Herczeg Zsuzsa rajongó író Faludy György költő Eric Johnson
Eric Johnson legnagyobb álma az volt, hogy Faludy György küszöbén alhasson. Természetesen nem szó szerint - mivel vonzódott a költészethez, így fogalmazta meg vágyát, hogy találkozhasson és megismerkedhessen a híres költővel.

Mert ha már a küszöbig eljut, onnan csak egy lépés választja el a költőóriástól. Bár még ma is sokan megbotránkoznak ezen, Faludy korántsem volt konvencionális, így nem utasította el a saját nemének a közeledését sem.

Ráadásul Eric Johnsont női szemmel is egy igencsak megnyerő külsejű úriemberként tudnám jellemezni, aki beszélt franciául, németül, japánul, oroszul, ógörögül és latinul is. És mivel ismeretlenül is beleszeretett az íróba, nem nyugodott, amíg meg nem hódította.

Pedig nem volt könnyű dolga, hiszen először is meg kellett találnia. De olyan nagy hatással volt rá a Pokolbéli víg napjaim című életrajz, hogy kitartó volt. Hajtotta, űzte a vágy, hogy megismerhesse azt a magához hasonló világlátású, művészi ízlésű férfit, akiről a könyvben olvasott. Ebből tudhatta, hogy talán van esélye az írónál, hiszen nemcsak a feleségekről és a női szeretőkről volt szó a műben, hanem egy marokkói fiatalemberről, Amárról is, akihez szerelmi szálak fűzték Faludyt.

A fiatal balett-táncos ekkor már sikeres karriert futott be Párizsban, és bizonyára sokak számára főnyereménynek számított volna, de neki csak Faludy kellett. Budapestre utazott hát, hogy felkutassa az írót, és ennek érdekében eldöntötte azt is, hogy megtanul magyarul. Nem, egyáltalán nem nézték bolondnak... Ki volt az az őrült, aki amerikai létére ekkoriban Budapesten akart letelepedni? Ő mégis ezzel a szándékkal kopogtatott be a magyar hatóságokhoz. Még az is megfordult a fejekben, hogy nem lehet más, csak amerikai kém.

Ennek ellenére kapott munkát. A Magyar Rádió angol nyelvű adásánál helyezkedett el sportriporterként. Igaz, megfigyelés alatt tartották, ez azonban nem zavarta. Elérte a célját, megtanult magyarul, majd továbbutazott Németországba, ahol is a BBC segítségével kiderítette, hol lehet a költő.Faludy ugyanis a recski raboskodása után évtizedekig nem térhetett vissza hazánkba.

Forrás: Wikipedia

Amikor Johnson levelét megkapta, épp Máltán tartózkodott, és feleségét, Szegő Zsuzsát gyászolta. Eric meglátogatta, és ekkortól harminchat éven át nem engedték el egymás kezét... Persze, csak szimbolikusan, hiszen hivatalosan mindenkinek a titkáraként mutatta be 27 évvel fiatalabb szerelmét. Eric pedig valóban ellátta ezt a pozíciót.

Sőt, ennél jóval többet. "A sótartóban mindig volt só, a kenyeres dobozban friss kenyér, a fürdőszobában szappan, a szekrényben vasalt ing. Ott vártak rám, de soha nem tudtam, hogy kerültek oda" - emlékezett vissza a költő. Még közös könyvet is írtak, hiszen a férfi költővé érett Faludy mellett. Csodálatos latin nyelvű verseket szerzett, amelyeket a vatikáni lap is publikált.

A rendszerváltás évében aztán hazatértek Magyarországra, de itthon nem voltak felkészülve az effajta kapcsolatokra. Bár Faludyt imádták, Ericet csupán megtűrték. Pedig a költő úgy nyilatkozott: "Nélküle aligha hiszem, hogy 90 évig éltem volna." Johnson pedig kitartott mellette: "Vigyázok rá élete végéig." Nem rajta múlt, hogy nem tette.

Faludy beleszeretett a nála 65 évvel fiatalabb Fanniba, ő pedig szerette annyira élettársát, hogy utat adjon neki egy másfajta boldogsághoz, és félreállt. Indiába, majd Nepálba utazott. Még a dalai láma mellett is dolgozott, majd rákbetegséget állapítottak meg nála, amit nem kezeltetett.

Magányosan, egyedül halt meg egy szállodai szobában, halála előtt tanúbizonyságot tett emberségéről, hiszen mindenét szétosztotta a szegények között. Hiába volt szerelménél sokkal fiatalabb, 66 évesen, két évvel Faludy előtt ment el.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.