születésnap Barbie baba Ruth Handler életút B. Barbi
Ki ő? Szőke, kék szemű, vékony, több száz ruhája, cipője és saját álmomháza is van. Dior, Armani és még sok más híres divattervezőt is megihletett. Eredeti küldetése az volt, hogy bebizonyítsa: bármi lehet belőled, bármit elérhetsz.

Ezért is válhatott asztronautává, tűzoltóvá, tengerbiológussá vagy éppen az Egyesült Államok elnökévé. És még most, több mint 60 évesen is világsztár. Igen, ő a sokak által gyűlölt, a sokak által pedig közkedvelt Barbie! A baba alkotója, Ruth Handler, ma ünnepelné 103. születésnapját.

Forrás: AFP/Matt Campbell

A nem kívánt gyermek: avagy Barbie születése...

Ruth kislányának szeretett volna olyan játékot találni, amivel felnőttes szerepeket is el tud játszani. Ez viszont kevésbé volt lehetséges, ugyanis akkoriban a babák valóban babákat, gyerekeket ábrázoltak.

Szerencsére viszont Európában, egy családi utazás során találkoztak egy Bild Lilli nevű felnőtt babával. Ruth hazavitte Lillit, és rágta az üzlettársai fülét, hogy plasztik lehessen belőle - az ő elképzelései szerint. Persze ők először hallani sem akartak róla. Bizarrnak tartották, főleg a mellei miatt. Végül a kitartó nő győzött, és megalkották Amerikában is a szőke szépséget. A nevét pedig az asszony lányáról, Barbaráról kapta. Szóval így lett Barbie, az igazi a Matteltől.

Barbara Handler Segal Forrás: AFP/Lee Celano

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ötletgazda, Lilli, az önmagát megvalósító nő kategóriába tartozott, luxusprosti beütéssel. Állítólag egy üres hasábot töltött ki vele az őt kitaláló bulvárlap rajzoló - így kezdődött a karrierje. Egy szőke, nagyszájú, mellesleg is megfelelő csaj volt, aki hivatásszerűen vonzotta a tehetős férfiakat. Az olvasóknak tetszett a karakter, ezért kiöntötték műanyagból is. Először csak a felnőttek, majd a gyerekek körében is népszerű lett. De ennek a sztárságnak pár év alatt, Barbie-nak köszönhetően, vége szakadt.

Ruthnak volt egy fia is, akit Kennethnek hívtak. Ugye nem is kell tovább magyarázni, hogyan jött a képbe Ken? És igen, fiatalabb Barbie-nál, ugyanis csak két évvel utána dobták piacra.

Barbie és a kitalált család

Ugyan mindenki csak Barbienak hívja, van hivatalos neve is: Barbara Millicent Roberts. Képzelt szülei pedig George és Margaret Roberts, akikkel együtt egy nem létező amerikai városból, Willowsból származnak. Vőlegénye pedig Ken Doll névre hallgat. Persze a kis család - az üzleti célokkal egyenes arányban - folyamatosan bővült az évek folyamán, de a férfiak sosem kaphattak kiemelkedő szerepet a Barbie-féle matriarchális társadalomban.Barbie tizenéves divatmodellként kezdte a pályáját - mostanra viszont több mint 125 különböző karriert tudhat a magáénak.

A Barbie test

Kezdetben vörös ajkakkal, és fekete szemceruzával kihúzott szemekkel lépett a színre. Váll nélküli (mára ikonikussá vált) fekete-fehér csíkos fürdőruhát viselt. Szőke, barna és vörös haj egyaránt játszott nála akkoriban - mindezt 3 dollárért.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Aztán szép lassan átalakult: hajlékony láb, csukódó szem, deréknál mozgatható test. A szemét is átfestették, így már előre, nem pedig oldalra pillázott a kékségekkel. A 2000-es évekre a sokak által gyűlölt tökéletes alak módosult: kisebb melleket, szélesebb derekat és keskenyebb csípőt kapott és már a lába sem az eredeti formát tükrözte.

De ez még mindig nem volt elég, a Mattel tovább újított: 4 testalkat, 8 bőrszín, 14 arcforma és 18 szemszínt lett elérhető. Persze ennek nem mindenki örül, hiszen a régi ruhákat az új, normál testalkatú lányok nem tudják viselni...

A "tökéletlen" Barbiek..

Sokszor úgy tűnik, hogy Barbie élete csak a sikerről és a csillogásról szól, de ez nem igaz. Vannak kivételek, amelyek inkább megbotránkoztatták a nagyérdeműt:

Growing Up Skipper

Ha megforgatták Barbie testvérének karját, úgy a teste meghosszabbodott és mellei megnőttek. Sajnos a szándék, hogy a női test változásait elmagyarázzák, nem hozott sikert a cég számára.

Share a Smile Becky

A kerekesszékes Beckyből szintén nem gazdagodtak meg. A nehézségek onnan indultak, hogy sem Barbie álomházában, sem az egyéb járműveken nem tudott közlekedni. A hosszú haja pedig beakadt a kerekesszékbe. Hiába csináltak belőle rövidebb hajú verziót, a gyártása megszűnt.

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Gambarini Federico

Teen Talk Barbie

Piacra lépett a beszélő Barbie is, de a "Szeretem a vásárlást!" vagy "A matematika nehéz!" mondatokkal nem vált kedvenccé - a Mattel eltávolította a polcokról.

Hello Barbie

A Teen Talk Barbie egy tovább fejlesztett verziója, ami képes a kétirányú beszélgetésre. Azonban itt az adatbiztonság (pl. mikrofonon keresztüli lehallgatás) miatt bukott el a dolog.

Egyébként minden idők legnépszerűbb Barbie babája a Totally Hair Barbie volt, akinek haja a feje tetejétől a lábujjáig ért.

Élet a Barbien túl

Handlernél 1970-ben emlőrákot diagnosztizáltak. És mivel akkoriban jó mellprotézist nehéz volt találni, úgy döntött, inkább készít egyet saját magának. Pár évvel később szabadalmat kapott a Nearly Me számára, amely az igazihoz nagyon hasonlító implantátumot gyártott.

Ruth Handler munkássága egyértelműen maradandó, sőt mi több, a Barbie baba valóságos ikonná vált az elmúlt 60 év során - olyannyira, hogy film is lesz belőle. A film alapját Jacqueline Shannon 1995-ös Dream Doll: The Ruth Handler Story című kötete adja majd, a producer pedig Tom Hanks felesége, Rita Wilson lesz. Kíváncsian várjuk a végeredményt!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.