A védőoltásokra igenis szükség van!

Sajnos egyre több olyan cikk terjed a neten, amelyek a kisgyerekek egészségét szolgáló védőoltások szükségességét vitatják. Éppen ezért most én, mint kisgyermekes anya és leendő orvos, szeretném, ha eloszlatnánk néhány tévhitet.

Gyereknevelés terén az anyukák (és az apukák is természetesen) olykor bizonytalanok, ami teljesen normális. Hiszen egy kisbaba felnevelése során rengetegszer kell döntést hoznunk, és minden választásunk az ő jövőjüket alakítja. Jónak tartom, hogy léteznek már olyan babás-mamás csoportok és közösségek, ahol az érintettek kérdezhetnek egymástól, építkezhetnek egymás tapasztalataiból. De az szintén nagyon jó lenne, ha (legalább a súlyos) egészségügyi kérdésekben nem az anyukás csoportok tagjai osztogatnának tanácsot, mert ez rendkívül veszélyes! 

Forrás: Shutterstock

Hiszen például az, hogy 4 vagy 5 hónaposan adjunk-e a csemeténknek először sütőtököt, talán nem olyan nagy horderejű kérdés. Viszont az, hogy beoltassuk-e súlyos, életveszélyes megbetegedést okozó baktérium vagy vírus ellen, az már igen. És döbbenten olvasom azokat a kommenteket, amelyek a védőoltások szükségességét vitatják, ugyanis az elméleteiket nevetséges indokokkal támasztják alá, amelyek nemcsak nem igazak, de rendkívül károsak is.

Például, hogy az oltásokat a pénzéhes gyógyszergyárak erőltetik az emberekre pusztán profitvágyból. Vagy, hogy nem kell védőoltás, csak "ügyelni kell a higiéniára". De az abszolút kedvencem mégis az, aki szerint az oltásoktól lehet megbetegedni.

Logikusan azt hihetnénk, hogy a saját gyermekünk, illetve mások gyerekeinek egészségét senki nem meri kockáztatni. Pedig de! Olyan "oltásellenes" felnőttek tesznek így, akik minden erejüket bedobva próbálják lebeszélni a többieket a szükséges vakcinákról. Természetesen nem rossz szándékból, hiszen ők nincsenek tisztában azzal, hogy a megfelelő orvosságok kikerülése milyen következményekkel jár. És pont ez az oka, amiért a közösségi oldalakon történő "orvoslást" határozottan nem támogatom. Helyette inkább összegyűjtöttem azokat a fontos betegségeket, amelyeket minden esetben érdemes megelőzni.

A kötelező oltásokat tekintve, Magyarországon az első a BCG. Ezt a csecsemők még a kórházban megkapják 3 napos korukban. Nagyon fontos, mert ez védi őket a TBC kórokozójától, a Mycobacteriumtól, ami agyhártyagyulladást és/vagy egész testre kiterjedő TBC-t okoz. 1954-óta kötelező, mert 1953-ban közel 5000 beteget regisztráltak.

A következő egy 5 komponensű oltás, amelyet több részletben kapnak meg a kicsik:

  • Diftéria: más szóval torokgyík. Ha egy kisgyermek elkapja, álhártyás gyulladást okoz, amiben régen sokan meg is haltak. (Romániában ma is vannak járványok.)
  • Szamárköhögés: ez szintén egy igen súlyos fertőzés, ami az előbbihez hasonlóan akár halálos is lehet. Nem beszélve arról, hogy rettenetesen szenvednek tőle a kicsik, mert hosszan tartó és kínzó köhögéssel jár.
  • Tetanus: más néven merevgörcs, ami szintén halálos lehet, ugyanis légzésbénulást okoz.
  • Gyermekbénulás: végtagbénulást okoz.
  • Haemophilus influenzae b baktérium: ez a kórokozó eredményezett leggyakrabban 5 év alattiak esetében agyhártyagyulladást, középfülgyulladást, tüdőgyulladást vagy szepszist - 1998 előtt.
Forrás: Shutterstock

12-18 hónapos kor között adják az MMR oltást, ami a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen véd.

  • A kanyaró olyan betegség, amely magas lázzal, bőrkiütéssel, hányingerrel és hányással jár.
  • A mumpsz fültőmirigy gyulladást okoz.
  • A rubeola pedig azért különös jelentőségű, mert ha a terhesség alatt fertőződik meg valaki, akkor súlyos fejlődési rendellenességek következnek be a magzatnál.

Természetesen más országokban még sok más olyan vírus vagy baktérium élhet, amire a hazai szervezet nincs felkészülve. Ezért rettentően fontos, hogy az utazás előtt minden esetben kérjük ki egy orvos véleményét! És semmiképp sem barátoktól, ismerősöktől vagy más szülőktől kérjünk tájékoztatást, hiszen így keletkeznek az álinformációk, amelyek életekbe kerülhetnek. Márpedig a gyermekkori halandóságot az oltásokkal lehet a leghatékonyabban visszaszorítani.

Szentirmay Flóra

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?