Hogyan csökkentsd az otthoni szemeted: 15+1 tipp kezdőknek

Szoktál azon gondolkodni, hogy miért nem gyártanak nagyobb háztartási szemeteseket? Például miért nem lehet egy konténert tárolni a konyhában? A szemét ugyanis olyan tempóban gyűlik, hogy lassan már az is sportnak számít, míg leviszed, és visszakocogsz a lakásba.

Ha te is így érzed, akkor az alábbi tippeket neked találták ki - és persze a Föld nevű bolygónak, ami igencsak "lájkolná", ha nem lepné el a szar...

 1. Szelektálj okosan! A szelektív szemétgyűjtés manapság már igazán elterjedt. Ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit és hogyan lehet a szelektívbe dobni. Olvasd el a kifüggesztett tájékoztatókat, vagy guglizz rá!
 2. Ne használj műanyag bevásárló zacskót! Vidd magaddal helyette a trendi, csinos textil bevásárló szatyraidat vagy kosárkádat!
 3. Ne igyál műanyag palackos vizet! Szerezz be helyette egy időtálló, szép ivópalackot, amit után tudsz tölteni.
  Forrás: Shutterstock
 4. Ha rendszeresen veszel kávét elvitelre, újíts be egy szép termoszt az eldobható pohár helyett! Több kávézó is árengedményt biztosít, ha a saját márkás edényüket használod.
 5. Vásárolj listával: ezzel spórolsz is, és elkerülöd, hogy olyan ételeket vigyél haza, amik aztán nem fogynak el, és csak kidobod őket. Tartós élelmiszerekből is igyekezz üveges kiszerelést venni: például mustár, csalamádé - de fűszerekből is szuper üveges változatok vannak.
 6. Ne vásárolj fast fashion termékeket, válaszd a minőséget! A "kevesebb több" ebben az esetben is igaz: biztos, hogy kell az a századik rosszul megvarrt, silány anyagminőségű ruha?
 7. Kerüld a felesleges papírhasználatot! Például e-számlák, online magazinok és e-könyvek segítségével. De ha jobban szereted a papír alapú könyveket, akkor látogass könyvtárakat, vagy vásárolj antikváriumokban!
 8. "Nem kérek reklámot" matrica: ragaszd ki a postaládádra, így még kevesebb lesz a szemeted.
 9. Ha teheted, ne használj eldobható borotvapengéket! Helyette szóba jöhet a gyantázás vagy az epilálás.
 10. A megunt ruháidat használt ruha konténerbe dobd, vagy add egy segélyszervezetnek - de akár el is adhatod őket valakinek. Meg fogsz lepődni, hogy ami te már kidobnál, az másnak milyen jól jöhet.
  Forrás: Shutterstock
 11. Megfontolandó az egészségügyi betétek lecserélése is: menstruációs kehelyre, vagy mosható betétre. De ha ezt túl soknak érzed, akkor még mindig választhatsz biológiailag lebomló betétet vagy tampont - ezeket már a nagyobb boltok polcain is megtalálod. Ha kisbabád van, válts mosipelusra! Gyönyörű mintákkal kaphatók, és sokkal olcsóbban jössz ki, mintha végig eldobhatót használnál.
 12. Javítsd meg, ami megjavítható! Például a bőrcipőt vidd cipészhez, hogy újratalpalja. Fesd át a megunt bútoraidat, és vidd varrónőhöz az elszakadt ruháidat!
 13. Ne használj szívószálat! A Washington Post egyik felmérése szerint Amerikában naponta 500 millió szívószál fogy el, ezzel a mennyiséggel pedig 2,5x megkerülhetnénk a Földet. Hazai felmérések szerint mi évente szórunk ki ugyanilyen mennyiségű szívószálat az ablakon. Arról nem beszélve, hogy egy darab kb. 500 év alatt bomlik le.
 14. Használj tölthető elemeket az eldobható helyett, a régieket pedig a használt elem kukába dobd ki!
 15. Mindig törekedj a csomagolásmentes vásárlásra! Menj ki a piacra, és vegyél műanyagmentes zöldséget, gyümölcsöt, húst, felvágottat. Ha ez nem áll módodban, akkor se az előre összecsomagolt paprikát válaszd, hanem válogasd ki a szép darabokat az ömlesztettből! A pékárut se műanyag zacskóba tedd, hanem papír tasakba! Otthon pedig tartsd kenyeres dobozban, ami légmentesen zár.

+1 Ne használj fültisztító pálcikát! A fülészek szerint egyébként sem egészséges. Ha ragaszkodsz hozzá, cseréld lebomlóra! Mutatom, hogy miért ne!

Forrás: Justin Hofman

Valahányszor elcsábulnál valamilyen műanyagos termék láttán, jusson eszedbe, hogy egy műanyag palack óvatos becslések szerint 400 év alatt bomlik le! Köszönöm a bolygó nevében, hogy elolvastad, és teszel valamit.

Te melyik pontoknál ismertél magadra?

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

  Ezt olvastad már?