Rossz napod volt? Nekem is, mégsem vagyok bunkó!

"Rossz napom van, nem vagyok jól megfizetve, nem szeretem a munkám... Fogadd el, ha modortalan vagyok!" Okot mindig lehet találni arra, miért is viselkedsz sértő módon - de ettől még nem helyes.

Empatikus embernek tartom magam, és megértem, ha másnak problémája van, sőt, átérzem a helyzetét - de az utóbbi időben úgy vettem észre, nagyon átestünk a ló túloldalára. Mindig találunk önigazolást arra, miért viselkedünk - mondjuk ki - bunkó módon.

Ráadásul elvárjuk, hogy ezt mások is megértsék és elfogadják. Mi ez, ha nem önzés? Mi van azzal az emberrel, akit eközben megsértünk? Az ő lelkivilága nem számít, csak azért, mert te elégedetlen vagy?

A kifogás mindig hasonló: "Ó, hát én alapvetően kedves vagyok, csak azért viselkedem bunkón, mert mások is azok velem." Ez viszont nem túl életszerű... Emellett, ha mindenki így tenne, csak azért, mert nincs kibékülve a világgal, alig akadna udvarias ember

Hányan szólnának normálisan a másikhoz az utcán, a boltban, a munkahelyükön? Ha az egész társadalom hasonlóképpen gondolkodna, állandó sértegetésből állna az életünk. Feszültség és konfliktus uralkodna, a munkahelyeken éppúgy, mint a hétköznapi élet bármely területén. Kinek hiányzik ez?

Te is elvárod, hogy a hivatalban normális stílusú, segítőkész - ne adj' isten, hozzáértő - hivatalnokokkal találkozz. "Cserébe" pedig olyan tisztelettel bánsz az embertársaiddal - nővérként, orvosként, óvónőként stb. -, ahogyan szeretnéd, hogy veled is viselkedjenek.

Forrás: Shutterstock

Vannak szakmák, ahol viszont írott és íratlan szabályok is uralkodnak. A kereskedelemben például - bár nem beszélhetünk alá- és fölérendeltségi viszonyról a szolgáltató és a kuncsaft között - igenis a szolgáltató feladata a kedvesség. Ezért nem él az, hogy "ha az ügyfél bunkó, én is az vagyok". Természetesen van egy határ: nem kell mindent lenyelni - de ha kedvesen, empatikusan állsz az ügyfélhez, azzal a legtöbb esetben magad mellé állítod.

A "ha te így, akkor én is így" hozzáállás több okból sem működik. Egyrészt nem kifizetődő, mert valójában nem a főnöködtől, hanem közvetve a vevőktől, előfizetőktől, hivatalokban pedig az adófizetők pénzéből kapod a fizetésedet. Másrészt a lelki békédet sem segíti elő. Ezért azt tanácsolom: bánj jól az embertársaiddal - az élet minden területén! Még akkor is, ha esetleg nem szimpatikus a másik.

Ha erőt veszel magadon, és betartod ezt - még ha néha nehezen megy is -, sok bosszúságtól kíméled meg magad és a többi embert.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?