Imádsz driftelni? Én meg élni szeretnék!

Tél van, és ezt most az időjárás sem cáfolja: hó és jég az utakon. Ilyenkor úton-útfélen felbukkannak azok a bátor sofőrök, akik úgy gondolják magukról: autóvezetési tudásuk mindent felülmúl.

Ennek a meggyőződésüknek pedig hangot is adnak. Sőt, másokat is arra biztatnak, hogy csúszkáljanak az autóval, különben: "Béna vezető maradsz, és aztán pont ezzel ölöd meg a családodat." És nem, nem kietlen tájakon vagy egy erre fenntartott pályán szeretnek menősködni, hanem a közutakon.

Ez ám csak a jó vezetéstechnikai tréning - mármint szerintük. Mert ők mindenre fel vannak készülve, annyira profik a hóban, hogy senkinek nem csúszhatnak neki. Hiszen ügyesek, soha nem hibáznak. Olyan pontosan célozzák meg a másik autó, oszlop, esetleg járda szélét, hogy azt egy lékcsúszásra szakosodott fóka is megirigyelhetné.

Ráadásul ezt a különböző netes felületeken, közösségi odalakon is bátran hangoztatják. Állítják, hogy ettől emelkedik átlagon felülire a vezetéstechnikai tudásuk. Ha egy-egy ilyen driftelés közben baj történik, az csakis a képzetlen, havon és jégen csúszni nem tudó autósok hibája. Ja, és többször is kiemelik, hogy ők odafigyelnek a közlekedőkre. Hát, persze!

Forrás: Shutterstock

Sajnos egyiküknek sem jut eszébe, hogy miért is kockázatos ez. Nem véletlen, hogy a téli időjárási körülmények között fokozott óvatossággal és kisebb sebességgel kell az utakon közlekedni. Lehetsz bármilyen gyakorlott vezető, sohasem mérheted fel teljes mértékben az úton rejlő veszélyeket. Egy jégréteg, egy kisebb egyenetlenség vagy bármilyen más tényező, és máris kész a baj.

Ezen felül nem csak te létezel, mindenkinek más a képessége, és még egy óvatos mazsola is haza szeretne érni a családjához... Márpedig ha megijeszted, nem biztos, hogy a megfelelő manővert hajtja majd végre, hogy elkerüljön téged. Sokszor az általad balfélnek titulált vezetők mentik meg a helyzetet, mikor mondjuk, egy lassítással maguk elé engednek téged.

A hírekben nap mint nap látom, hányan csapódnak fába vagy csavarodnak az oszlopra. Sokszor nem is a vétkes, hanem a vétlen autós "marad ott" - így hát nem tudok toleráns lenni az adrenalinvadászokkal. Ha te is az vagy, gondolj arra, hogy mindenkit hazavárnak! Téged is: az édesanyád, az apád, a gyereked, a feleséged...

Nem éri meg életeket kockáztatni holmi menősködés miatt. Ha mindenképpen driftelni szeretnél, ott tedd, ahol ez megengedett! Így biztonságosan felpörgetheted magadban az adrenalint, és másokat sem sodorsz veszélybe. Sajnos nem tudom, hány ilyen hely létezik Magyarországon. Jó lenne minél több ilyen pályát létrehozni, így mindenki jól járna.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?