méhlepény nők fogyasztás tévhit placenta Radakovics Viki
A minap éppen egy életmód csatorna adását néztem, amikor lesokkolódtam egy kissé - és akkor még finoman fogalmaztam. Pedig nem vagyok egy finnyás típus, sőt! Lazán végignézek műtéteket, vagy azt, amint egyesek számomra bizarr kajákat esznek.

Mondjuk, rovarokat, bárányszemet, vagy belsőségeket. Na, de ez...?! A műsorban szereplő hölgy ugyanis szülés után egy receptet kért a bábájától - a méhlepénye elkészítéséhez. Az visszautasította a kérést, mondván, hogy a méhlepény már több, mint 3 napos, és olyankor nem biztonságos az elfogyasztása. Miért, előtte talán igen? Egyáltalán, mi értelme van ennek?

Alaposan utánaolvastam a témának, és az a helyzet, hogy nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy a frissen szült nőkre jó hatással lenne a méhlepény megevése.

Hogy akkor mégis miért csinálják? Az általános válasz erre - amellett, hogy sok tápanyagot tartalmaz - az, hogy "Mert az emlősök megeszik." Hát erre csak azt tudom mondani, hogy a macskák meg a feneküket nyalogatják, és ők is emlősök. Akkor holnaptól mi is tegyünk így? Ugyan már!

A jelenség egészen a '70-es évekig vezethető vissza, amikor is a Rolling Stone magazin lehozott egy cikket, amely egy közösségben történt szülést, valamint a placenta elfogyasztását és barátokkal való megosztását taglalja. Napjainkban pedig olyan celebekről hallhatjuk, hogy megették a placentájukat, mint pl. Kim Kardashian vagy January Jones - ami szintén nem segít ennek az ostobaságnak az elfelejtésében...

Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

A méhlepény elkészítési módjai pedig mondhatni, végtelenek. Lehet sütve, főzve, párolva, smoothie-ba keverve. Ha jól szétnézel az interneten, még szakácskönyvet is találhatsz hozzá. Igen, jól olvastad... Ám a finnyásabbak számára is van megoldás: feldolgozzák a placentát tabletta formájában. Már, ha valaki megengedheti magának az ezzel járó elég durva - 200-400 dollár közé tehető - kiadást.

Miért eszik a placentát?

Nos, az ötlet kitalálói és támogatói szerint a méhlepény tele van olyan hormonokkal és tápanyagokkal, amik hatalmas energialöketet adnak a gyermekágyas nőknek. Ez igaz is lehetne - addig, amíg a méhlepény nem lép át az elöregedési fázisba, ami a terhesség kb. 6-7. hónapjára tehető. Ám ha még benne is vannak ezek a tápanyagok, egyáltalán nem biztos, hogy jó hatással vannak az emberi szervezetre. Sőt...

Akár potenciális veszélyt is jelenthet a fogyasztása - hiszen semmiféle tudományos bizonyíték nincs ennek az ellenkezőjére -, épp ezért felelőtlenség. Pláne, ha az anya még szoptat is, mert ki tudja, hogy az anyatejben megjelenő tápanyagok és hormonok jó hatással lesznek-e a babára?

Ráadásul a méhlepényben nagy eséllyel megtalálható egy csomó baktérium, de mivel senki nem vizsgálja be, így nem tudni, pontosan mit tartalmaz, sem azt, hogy mennyit. Szóval, még egyszer mondom: ez veszélyes. Ha belegondolunk, a hormonok közül általában az ösztrogén van jelen benne a legnagyobb mennyiségben - az viszont egyáltalán nem segíti az anyatejtermelést, inkább ellenkezőleg...

Szóval, kérlek - a saját és a kisbabád érdekében - ne hódolj be minden új divatnak, és NE edd meg a méhlepényedet!!!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.