dress code black tie outfit mit vegyünk fel white tie szmoking báli ruha
Ha kedvet kaptatok a bálozáshoz, akkor második felvonásként jöhet a mit vegyek fel kérdés.A meghívóban általában feltüntetik a dress code-ot, vagyis hogy mi az öltözködésre vonatkozó előírás. Most ezeket veszem sorra, hogy soha ne legyetek túl- vagy alul öltözöttek. Utána már gyerekjáték lesz megtalálni a megfelelő darabokat. Tényleg!

Összességében elmondhatjuk, hogy bálba nem illik rövid ruhába menni, de az esemény jellege és a szokások ezt is felülírhatják.

Ha nem kaptok semmilyen instrukciót, akkor férfiaknak fekete szmoking vagy sötét öltöny fehér inggel és nyakkendővel, hölgyeknek pedig egy szép hosszú estélyi ruha a megfelelő kiegészítőkkel tökéletes választás.

De lássuk, hogy mit takarnak a különböző elnevezések, így a meghívón szereplő dresszkódot kell csupán követned.

Forrás: iStockphoto/Richard Thomas

White tie

A lehető legexkluzívabb esemény megjelölése, ahol a férfiak fehér mellénnyel vagy selyem övsállal kiegészített frakkban, kézzel kötött fehér csokornyakkendőben és fekete lakkcipőben lejtenek végig a báltermen.

A hölgyek szintén megadják a módját: nagyestélyiben pompáznak könyököt takaró szatén kesztyűvel, kis estélyi retiküllel, valamint boleró kabáttal vagy széles stólával.

Mivel kevés ilyen protokolláris esemény van Magyarországon - például az Operabál -, így sanszos, hogy nem egy ilyen bálba mentek jövő héten. Bár ki tudja? ;) Mindenesetre jó, ha képben vagy.

Forrás: Getty Images

Black tie

Ahogy a neve is mutatja, ez a viselet férfiaknak fekete csokornyakkendőt, hozzá pedig fekete szmokingot ír elő. Az ing jó, ha mandzsettás - ehhez amúgy csudajó díszgombokat is lehet kapni!

Az estélyi ruhád olyan legyen, amiben szívesen mutatkozol, ami különleges, passzol a stílusodhoz és amennyire szép, annyira kényelmes is.

A lehetőségek tárháza végtelen: lehet dekoltált vagy klasszikus vonalú, alapanyagában rafinált csipke, nehéz taft, bársony, tüll - egyszerű, strasszos, vagy gyöngy díszítésű. Itt már kesztyű sem kell, ujjatlan ruhára viszont fel lehet venni egy stólát is.

Forrás: Getty Images

Alternative black tie

A black tie-nál szabadabb változatot takar: a szmokingot egy fekete öltönnyel is kiválthatják az urak. A fehér ing elegáns, így ez maradhat, de lehet fekete hosszú nyakkendővel is párosítani.

A nők szintúgy nagyobb mozgásteret kapnak! Megjelenhetnek kisestélyiben vagy koktélruhában, vagy akár egy feltűnő, színes, extrém kreációban is.

Forrás: Getty Images

Creative black tie

Ez a stílus a kedvencem! Itt a feladat a hagyományos szmoking fiatalos újraértelmezése.

Jöhetnek a színes bársonykabátok és -ingek, a nyitott gallérok vagy a fekete garbók - minden, ami stílusos.

A koktélruhát bátran felvehetitek egy kardigánnal, de akár egy kétrészes kosztümöt is felkaphattok. Tényleg csak az a lényeg, hogy csinosak legyetek.

Forrás: Getty Images

Kiegészítők

Ha a ruha színével harmonizáló cipőt találsz, nyert ügyed van. Jolly jokerként az arany, ezüst vagy fekete stiletto, illetve szandál is megteszi. Utóbbival én kissé szkeptikus vagyok, ugyanis az előírás szerint a testszínű harisnya is elengedhetetlen, így orrvarrás nélküli harisnyát kell venned - ez pedig macerásabb, mint gondolnád.

A szabály ennyi csupán: világosabb ruhához világos cipőt, fekete estélyihez fekete cipőt húzz. A fehér színt kerüld, azt tartogasd arra a napra, amikor kimondod a boldogító igent.

Olyan cipőt, ami megegyezik az öve színével, a zoknija pedig a nadrágja színével. Tudod mit, ne bonyolítsátok, vegyen mindenből feketét!

Egy ingujj alól kivillanó szép bőrszíjas óra nagyon tetszetős.

Forrás: Getty Images

Ékszerek

Fontos, hogy ne most akard az összes kedvenc strasszodat egyszerre magadra aggatni, inkább kövesd "a kevesebb több" elvét.

Egy mélyen dekoltált ruhához válassz egy szép nyakláncot, ha felül nem mutatsz magadból annyira sokat, akkor pedig egy fülbevalót. A kristályok vagy drágakövek mellett a gyöngy is nagyon elegáns.

Egy szép karkötő vagy gyűrű egyaránt emel az összképen, körömlakkban pedig maradj egy visszafogottabb, natúr színnél vagy a mindig, mindenhez jól passzoló Ferrari pirosnál.

Ebben az esetben a táska is szinte ékszerként funkcionál: egy helyes kis flitteres, gyöngyös vagy kövekkel díszített darabot vigyél magaddal, amibe beleférnek a legszükségesebb holmijaid.

Forrás: Getty Images

Megjelenés

A smink és a haj is legyen visszafogott és ízléses. Bánj csínján a színekkel, inkább a füstös szem+natúr ajkak, vagy a természetes hatású szem+színes száj kombóját válaszd. A pofidra egy kis arcpír, és mivel bálba mész, egy kis csillám is megengedett.

Frizura kapcsán ne gondolkozz semmi bonyolultban: a félhosszú hullámos haj ugyanolyan csinos, mint egy kisebb feltűzött konty, de különböző fonásokkal is vihetsz egy kis pluszt a megjelenésedbe.

Ha nem vagy elég ügyes a sminkelésben vagy a frizurád elkészítésében, bízd magad inkább egy profira, így még egy stresszfaktort kihúzhatsz a listáról. A végeredmény ráadásul tartós lesz, ami nem hátrány egy hajnalig tartó estélyen.

Forrás: Getty Images

Harmónia

A legfontosabb dolog ki ne maradjon: legyen összhang közted és a párod között!

Nemcsak a viselkedésetekben, hanem az öltözéketekben is. Nem erőszakosan - azt felejtsd el, hogy a ruhád anyagából neki is varratsz nyakkendőt - de a színek például finoman visszaköszönhetnek.

Vegyél fel egy csini bundát, a pasidra add rá a legszebb szövetkabátját, húzd ki magad és karolj bele a te James Bondodba - jó szórakozást!

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.