bőrápolás szépségápolás arcbőr beauty arcápolás tonic Noszvai Anna tonizálás
A bőrápolási szentháromság - azaz a lemosás, tonizálás, hidratálás - évek óta kísérti a neszesszerünket és a becsületünket. Ám néhány alaptalan félelem miatt a középső tag némi értetlenségnek örvend.

Ismerd meg a legkisebb királyfit, a tonikot, ami számomra talán a legkedvesebbé nőtte ki magát az elmúlt évben!

Minek kell ez nekem?

A bőr felszíne gyengén savas pH-val rendelkezik. Ez nagyon fontos, mivel a kellemetlen kórokozók ellen így védi magát. Ezért a klasszikus, lúgos szappanok korában feltétlenül szükség volt tisztálkodás után egy második lépésre, ami visszaállította ezt a védelmet nyújtó pH-t. Szerencsére manapság már nem jár ekkora tragédiával a tisztítás.

Ugyanis a modern kozmetikumok nagy része bőrhöz közeli pH értékekkel operál - persze legalább kicsit muszáj lúgosítaniuk a szennyeződések lazítása érdekében. Ennek köszönhetően nem alakul ki akkora pH-szakadék az előtte-utána állapot közt, mint a korábbi prototípusoknál.

De attól függetlenül, hogy a tonikok funkciója csökkent, továbbra is van létjogosultságuk, mert a bőrfelszín pH-jának visszaállításán kívül is számos előnnyel bírnak:

  • pórusösszehúzó,
  • frissítő,
  • puhító,
  • gyengén hámképző vagy hámlasztó hatásuk van.

Tévhitek

Sokan azért tartózkodnak a használatától, mert "szárít". Valóban, amelyik magasabb alkoholtartalmú, az tényleg kiszáríthatja a bőrödet. Viszont ha egy alacsony alkoholtartalmú, netán alkoholmentes és/vagy glicerin alapú darabbal gazdagítod a fiókod, mesés pofira lelsz.

Ha érdeklődsz egy termék iránt, csak keresd meg rajta az összetevők listáját, és nézd meg, szerepel-e rajta alkohol, és ha igen, a listán belül hol. Minden ilyen felsorolást arányosan adnak meg, azaz a legelején szereplő komponensből van benne a legtöbb.

Abban az esetben, ha csak sokára bukkan fel valamilyen alkohol, elképzelhető, hogy csupán valamelyik hatóanyag feloldásához volt rá szükség. Vagyis csak kis százalékban van jelen a kész termékben, így ha nincs kifejezetten száraz bőröd, adhatsz neki egy esélyt!

Forrás: Shutterstock

Hogyan válasszak, és hogyan csináljam?

A tonikok könnyen és gyorsan beszívódnak, így - különösen akkor, ha szeretsz rétegelni - rengeteg hatóanyagot tudsz bevinni velük a bőrödbe.

  • Ha olajosabb és kifényesedésre hajlamos az arcod, akkor egy alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes darabot válassz! Ezek általában hidratáló növényi kivonatokat, ásványi anyagokat és néhány frissítő finomságot tartalmaznak.
  • Ha a bőröd inkább száraz, érzékeny, esetleg már érettebb, egy sűrűn folyó, glicerines példányt szerezz be! Nagyon intenzíven hidratálnak, szinte újjáélesztik a bőrfelszínt, és tele vannak további vízpótlást segítő anyaggal.

Tonizáláskor szinte sosem szórakozok vattával - akármilyen vizes állagúról legyen szó -, mert egyszerűen felesleges. Csak simán, közvetlenül a tenyerembe csöpögtetem, majd az ujjaimmal belenyomkodom, finoman beleütögetem az arcbőrömbe.

Anna kedvence

A jó minőségű, megbízható forrásból származó damaszkuszi rózsavíz! Nem csupán a közvetlen bőrápolási rutinom részeként, hanem - pici, spray fejű üvegcsébe töltve - napközbeni frissítő permetként is használom.

Krémezés előtt bőségesen beborítom vele az arcom, és rögtön, a vizes bőrfelületre viszem fel az adott terméket. Ez segíti a vízpótlást, és a krém alaposabb munkáját. Igyekezz minden esetben - akár test, akár arc - egy kevés nedvességet zárni a hidratálókrém és a bőröd közé! Legyen az víz, aromavíz vagy tonik.

Kellemes szépülést!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.