divat Sáray Dorottya UV napszemüveg stílus
A napszemüveg kétségkívül a nyári divat egyik kulcseleme. Én úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokikkal: kerek, szögletes, egyszerű, díszes - jöhet mindenféle, amit csak készítenek a világon.

Általánosságban elmondható, hogy ha a szemüveged formája kontrasztos az arcformáddal, jól fog állni.

Ovális, hosszúkás archoz:

Aviator, szögletes retro, túlméretezett és kerek keretek. Ezen a formán szinte minden jól mutat. Viszont érdemes kerülnöd a szélsőségeket, például a túl vastag vagy nagyon vékony kereteket.

Szív alakú archoz:

Cicás, szögletes retro és szemöldöknél hangsúlyos keretek. Azok a keretek állnak majd jól, amik - az arcformádhoz hasonlóan - alul keskenyebbek, és felfelé szélesednek.

Kerek archoz:

Aviator, cicás, túlméretezett és szögletes keretek. A szögletes, sarkos és túlméretezett keretek ellensúlyozzák az arc kerekségét.

Szögletes archoz:

Aviator, kerek és szemöldöknél hangsúlyos keretek. Hogy tompítsd az arcod karakterét, válassz finom, kerekebb vonalú kereteket, vagy akár (részben) keret nélküli napszemüveget!

Persze a szábáloykat néha érdemes felrúgni, és több fazont felpróbálni.

Forrás: Shutterstock
Van, ami még a divatnál is fontosabb!
A napszemüveg azonban sokkal több, mint divatcikk! Ugyanis biztosítja a szemed egészségének védelmét is. Az UVA és az UVB sugarak hozzájárulhatnak egy csomó szembetegség kialakulásához: kötő- és szaruhártya gyulladástól kezdve a hályogon át a rosszindulatú (akár rákos) elváltozásokig. És mindennek a tetejébe egy 100%-os védelem nélküli lencse azonban többet árt, mint használ, mivel kitágítja a pupillád, ezzel még több káros sugarat juttatva a szemedbe.

Vásárláskor a CE és az UV400 jelzésre figyelj! Az UV400-as bevonat az összes ultraibolya tartományt blokkolja, így teljes védelmet nyújt. Csak hát ezt "bárki mondhassa". Viszont ha CE feliratot is látsz egy terméken, az azt jelenti, hogy átesett a megfelelő vizsgálatokon, és maradéktalanul megfelel az európai előírásoknak.

Színek - nem csak divatimádóknak

Az európai szabvány 5 kategóriába sorolja őket - a lencse színezettsége és fényvédelme szerint:

  • - 0: tiszta vagy enyhén színezett lencse, inkább csak esztétikai célra.
  • - 1: enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott.
  • - 2: közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott.
  • - 3: sötét lencse, erős napfényben ajánlott.
  • - 4: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott, nem használható vezetéshez.

A lencsék színének legtöbb esetben egyéb funkciója is van:

  1. A szürke lencse módosítja legkevésbé a színeket, természetes árnyalatokat biztosít. Nem javítja azonban a kontrasztokat.
  2. Erős napsütésben vagy erősen tükröződő fényben (például vízen, havon) a barna lencse az ideális, mert nyugtatja a szemet és növeli a kontraszt- és mélylátást.
  3. A sárga vagy borostyán színű lencsék fokozzák a kontrasztot (mert kiszűrik a kék fényt), ezért jól használhatók gyengébb fényben, félhomályban. Nem ajánlottak viszont olyan helyzetekben, ahol fontos a színlátás - például vezetésnél.
  4. A zöld lencse jó színlátást ad, és nem sötétíti a képet. Minden fényviszonyban jól használható.
  5. A kék szín inkább csak divat célokat szolgál, különösebb funkciója nincs.

És persze, ami a legjobb az egészben: egy jól megválasztott napszemüvegben hollywoodi dívának érezheted magad! ;)

Te megtaláltad már a tökéletes napszemüveget a nyárra?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Nyitókép: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.