Nap hatás naptej káros védelem bőr napozás UV sugárzás krém Deák Veronika
Néhány évvel ezelőtt egy művész képeitől zsongott az internet, aki UV-kamerával rögzítette a járókelők arcát. Ezzel a fotózásban - és orvoslában is - használatos UV-fényforrással hihetetlen felvételek készültek, az emberek döbbenten álltak a saját arcképükkel szemben.

Azt már régóta tudjuk, hogy a Nap káros sugarai nyomot hagynak rajtunk - és ezáltal évről évre roncsolódik a bőrünk. Amellett, hogy a napsugaraknak rengeteg jótékony hatása is van, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy túlzott mennyiségben leégést, korai bőröregedést eredményezhet - hosszú távon pedig bőrdaganat képződéséhez is vezethet. Nem mellesleg gyengítheti az immunrendszert, károsíthatja a szemet, és fényérzékenységet is okozhat.

Sajnos az ehhez hasonló tényszerű megállapítások már nem ütik meg az emberek ingerküszöbét annyira, hogy a tettek mezejére lépjenek a saját egészségük érdekében.

Ám az a videó, amit Thomas Leveritt készített, már képes volt valódi döbbenetet kiváltani az alanyokból - ugyanis belepillanthattak a jövőbe, és megnézhették, milyenné fog válni az arcuk az UV-sugárzás hatására. A felvétel és az előtte-utána képkockák önmagukért beszélnek.

Mit tehetsz saját magadért?

Nos, ha nem szeretnéd, hogy visszafordíthatatlan károkat okozzon a napsütés bőrödön, akkor van 4 tipp, amit érdemes megfogadnod:

  1. Próbáld minimalizálni tavasztól őszig, 10-16 óra között a fedetlen bőrrel való napon tartózkodást! Legyen nálad egy vékony kardigán, kendő vagy kalap, ha nem tudod kikerülni a tűző napot!
  2. Az egyik legrosszabb ötlet, ha szolizni kezdesz a nyári szezon előtt - mondván, hogy "felkészíted" a bőrödet a napfényre. Csak az a baj, hogy ezzel nem felkészíted, hanem kikészíted. Nemcsak nyáron, hanem egész évben kerüld a szoláriumokat - mert gondolom, te sem akarsz azért fizetni, hogy szétroncsold a kollagénrostjaidat.
  3. Kövesd az UV-index napközbeni alakulását, és ennek ismeretében tervezd meg a szabadtéri a programjaidat, főleg kisgyerekkel!
    Forrás: Shutterstock
  4. Használj fényvédőt a leírásoknak és bőrtípusnak megfelelően! Mire figyelj?
  • Nézd meg a lejárati dátumot! Sok kozmetikumon csak a felbontást követő szavatosság van feltüntetve, melyet egy nyitott tégely jelöl benne egy számmal. Ez a szám a hónapok számát jelenti: annyi ideig használhatod fel a terméket - miután felbontottad -, amekkora számot ezen a kis képen látsz.

    Ám ez nem így van a fényvédő termékeknél, melyeken lejárati dátum is van - és sokszor előfordul, hogy az nem éri el a következő nyári időszakot, ezért a szezon kezdetekor legyél figyelmes, és csekkold!

  • Ügyelj a faktorszámra! A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban tudnod kell, az a védelem mértéke. SPF, azaz sun protection faktor - ezzel jelöljük az UV-B elleni védelem mértéket: 10-15-20-25-30-50-50+. Természetesen minél nagyobb a szám, annál nagyobb védelmet nyújt. Arcra, gyerekeknek, világos és érzékeny bőrűeknek minél magasabb legyen ez a faktorszám, lehetőleg 50+, de minimum >30!
  • UV-A: Mindenképpen keresd ezt a jelzést a terméken, hogy UV-A ellen is védelmet nyújtson! Önmagában kevés csak UV-B sugarak ellen védekezni, mert az UV-A-tól ugyan nem égünk le, de rákot okozhat és öregíti a bőrt.
  • Naptej és napolaj: Fényvédőt csak patikában és parfümériában vegyél, itt nem szabad alternatív megoldásokat keresni, biózni, ökózni... a saját bőrödet viszed vásárra.
  • Mennyiség: Ne spórolj a fényvédőddel, dupla annyi kell belőle, mint egy nappali krémből. A pofidra, nyakadra nyugodtan mehet egy púpozott teáskanálnyi belőle, a test többi részére pedig végtagonként egy lapos evőkanálnyi.

    A fényvédő krémeket kétóránként ajánlott újra kenni, izzadás vagy fürdés esetén akár még gyakrabban. Egyenletesen oszlasd el, hogy ne legyen foltos a barnulásod!

A bőröd a legnagyobb érzékszerved, vigyázz rá, és elő a naptejekkel! Szép nyarat!

Deák Veronika

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.