fogyókúra túlsúly súly boldogtalanság Tolvaj Vica boldogság kövér testképzavar kiló
Ahogy telt-múlt az idő, évente felszedtem egy-két kiló pluszt. Egy bizonyos súly fölött pedig inkább messziről elkerültem a mérleget, nehogy olyat mutasson, ami nem tetszik. A ruháim egyre szűkebbek, egyre kényelmetlenebbek lettek.

A büszkeségem nem engedte, hogy L-es ruhát vásároljak, így igyekeztem olyan üzletekbe menni, ahol az M-es valóban M-es. Így nem kellett rosszul éreznem magam, hogy egyszerre két méretet ugrottam. Még így is jó csaj voltam, megfordultak utánam bárhol, de egyre kellemetlenebb volt számomra az érzés, hogy híztam. A legdurvább az volt, hogy senki nem szólt, senki nem jelzett vissza, hogy dagi vagyok. Hiába tudtam, hogy valami nem oké, mivel a kamu diéták nem segítettek, inkább ragaszkodtam az utoljára mért súlyomhoz, és száműztem a mérleget.

Majd egy szép, havas januári estén, a barátnőm buliján rám vigyorgott egy helyes, kedvesnek tűnő szobamérleg. Szinte könyörgött, hogy álljak rá. Megtettem - és sokkot kaptam! Átléptem a bűvös hatvanas számot négy egész kilóval.

Igen, ez valóban nem sok, de nekem rémálmom volt tőle. Az én fejemben már az utolsó ötvenhat kilós érték is brutálisnak számított, így a hatvannégyes számtól a "kardomba dőltem", és ez új életre sarkallt. Valamit tennem kell, ez így nem maradhat! Mi a következő lépés? Elgurulok?

Fontos infó, hogy nem vagyok magas lány, szóval, a százhatvan centimhez a hatvan fölötti érték nem éppen ideális, pláne, hogy világéletemben ötven kiló körül mozogtam. Nem volt mit tenni, ott és akkor fogadalmat tettem: ha törik, ha szakad, újra elérem a számomra ideális súlyt.

Az a bizonyos barátnőm, akinél épp voltam, szintén súlyproblémákkal küzdött, és mesélt egy diétáról, ami állítólag elképesztően tuti. Ősszkeptikusként hittem is, meg nem is, de inkább nem - ennek ellenére közös erővel nekifogtunk. Ő néhány nap után feladta, de én annyira rákattantam, hogy folytattam.

Forrás: Shutterstock

Kéthetes intenzív zsír-, cukor- és szénhidrátmentes étrendről volt szó. "Maximum két hét! Tovább ne csináld!" - mondta a dietetikus, csakhogy ekkor már bőven a harmadik hétben jártam. Jó volt, nagyon jó, pedig még csak öt kiló csúszott le, és ez alig volt észrevehető, így nem akartam abbahagyni. Folytattam a "nem evést", és két hónap után elértem az áhított súlyt. Imádtam. ÖTVEN kiló! Újra!

Ismét kinyíltak előttem az áruházak gyerekosztályának ajtajai - ugyanis imádok a gyerekosztályon vásárolni, mert ott minden olyan vidám, színes és klassz. Nem "nyanyás", mint a legtöbb felnőtt üzlet. Szupi volt újra felfedezni ezt a világot.

Élveztem minden pillanatát, viszont a környezetem nem annyira díjazta a dolgot. "Jaj, már túl vékony vagy!", "Azta, ne fogyj tovább!", "Úristen, jól vagy?" - jöttek a reakciók. Szerintük kezdtem betegesen sovány lenni. Tizenhat kiló mínusz, és már négyessel kezdődött a kilóim száma.

Negyvennyolc kilónál álltam meg, mikor már tízből nyolc ismerősöm bulimiával gyanúsított. Ekkorra óránként mértem a súlyom, és attól függött a boldogságom, hogy éppen negyvennyolc vagy negyvenkilenc kiló vagyok. Ha ötvenre csúszott a mérleg nyelve, már rosszul indult a napom.

Két év volt, mire megtaláltam az egyensúlyt a "betegesen sovány" és a "brutál dagadt" érzés között. A mai napig imádok a gyerekruhák között válogatni, de most már a legnagyobb gyerekméret kell, és elértem a mindenki által ideálisnak vélt kilót. A fura az egészben, hogy még legvékonyabb állapotomban is folyamatosan ott volt a fejemben a kisördög: "Még mindig nagy a feneked, nagy a hasad." Mindegy volt, hogy hatvannégy vagy negyvennyolc kiló voltam. Az érzés nem múlt el, mindaddig, míg tudatosan el nem kezdtem dolgozni azon, hogy elfogadjam magam.

Végül sikerült. Ma már tudom: nem baj, ha nem XS-es a ruhám. A lényeg, hogy a párom, a családom, a barátaim csinosnak látnak, szeretnek, és persze hogy egészséges vagyok. Meg kellett, hogy szeressem magam - évekbe telt, de sikerült! Ahogy anno a diéta elkezdése, úgy önmagam elfogadása is döntés kérdése volt. Ma már remekül vagyok a bőrömben, így, ahogy vagyok.

Nincs időm enni, túl sokat dolgozom!http://www.she.hu/nofilter/20161228-taplalkozas-betegseg-anorexia-bulemia-ortorexia-elhizas-fogyas-izom-diszmorfia-stresszorexia.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.