celeb gasztro tag kukkolás tippek
Imádunk enni! Napjaink a különböző étkezések körül forognak, szeretjük a keletit, a hazait, a gyorskaját és a fine diningot - de leginkább azt, amit most gyorsan lefotózhatunk.

A #mutimiteszel tagen több, mint 620.500 képet osztottak meg a hazai instagrammerek. Nemzetközi terepen pedig több tucat hashtag közül lehet válogatni étkezés, étel és étrend szerint, például #dinner (62 millió poszt), #pizza (24 millió poszt), #paleo (9 millió poszt) vagy #veganfood (5 millió poszt).

Ha tíz évvel ezelőtt valaki megjósolja, hogy nemsokára emberek sokasága csüng majd azon, hogy más random ismeretlenek mit majszolnak, hát én tuti kiröhögöm. Mégis, ki kíváncsi a táska klímájától megviselt tízóraira, vagy az tűzhely mellett állva, lábosból kikanalazott vacsorára?

Ma már tudom, hogy ez nem így van. Világszinten százmilliók kukkolják szívesen a másik tányérját, tálcáját vagy papírdobozát, és akarják tudni, hogy finom-e a képen látható fogás. Az amatőr gasztrofotósok és dietetikusok korát éljük, ha tetszik, ha nem - mert ez a kérdés nagyon megosztó.

Forrás: iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund

Mára az étkezés olyasmivé vált, mint régen a vallások: átszövi a mindennapjainkat, közösséget teremt, meghatározza, kik vagyunk vagy kivé akarunk válni. Az, hogy mit, mikor és általában hogyan eszel, az ízléseden kívül a státuszodra és a világszemléletedre is rámutat. A netre felpakolt kajafotókkal pedig másokat inspirálhatsz, de kapcsolatszerzésre és márkaépítésre is felhasználhatod őket - tehát a gasztrokukkolás mániája nagyon sok mindent adott az emberiségnek!

Viszont az ősi szabály itt is érvényes: soha ne nyomd fullba' a kretént! Jó vagy legalább vállalható gasztrofotók kellenek, különben te is csak a netes szemetet pumpálod. Íme, néhány trükk, ha komolyan szeretnéd mutogatni a tányérodat!

1. A képszerkesztés kötelező!

Ennél a műfajnál nem elég egy óvatlan kattintás a telefonnal! A képekkel előtte és utána foglalkozni kell. Figyelj a fényre!

Világos helyen, lehetőleg természetes fényben fotózz, és ismerkedj meg a derítő működésével! A szép ételfotóknál a fehéregyensúly beállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a valóságban világos színek a képen is megőrizzék az árnyalataikat.

Keress olyan képszerkesztő appot, ahol van funkció ennek beállítására! A legvilágosabb és legsötétebb részek összehangolásával elérheted a plasztikus megjelenést. És soha, de soha ne használj filtert, mert elszínezi az ételeket!

Forrás: Bébispenót saját fényképe

2. Az ördög a részletekben!

A tálalásnak, díszítésnek is hívogatónak kell lennie. Találd meg a saját stílusod! Milyen kiegészítők, színek, elrendezés és hangulat illik hozzád és az adott fogáshoz? A nagyi csorba porcelánja, egy csokor virág, vagy egy fiatal formatervező tányérjai egyaránt feldobhatják a fotóidat! Mindig járj nyitott szemmel, és kísérletezz sokat!

Forrás:Bébispenót saját fényképe

3. Kell egy jó sztori!

Olyan képeket alkoss, amikhez egy történet kapcsolódik!

Minden érdekes lehet, csak arra figyelj, hogy ne legyél semmitmondó! Például az én legutóbbi kattanásom az, hogy egy egész nap étkezéseit összefoglalom egyetlen képben.

Forrás: Bébispenót saját fényképe

+1. Építkezz tudatosan!

Szuper, ha imádsz enni, és kiteljesít a sütés-főzés, de tapasztalatból mondom: ez nem mindenkit érdekel (pedig ha tudnák, mit veszítenek...). Hozz létre egy külön profilt kizárólag a gasztrofotóidnak, és gyűjtsd magad köré azokat, akiknek hasonló a szenvedélye! Új netes barátaiddal egymást ösztönözhetitek, miközben rengeteg recept, újdonság és titok jár kézről kézre. Akarom mondani képről képre! Rengeteg a sikertörténet: vágj bele te is, ha van mit megmutatni a konyhádból!

Forrás: Bébispenót saját fényképe

Nyiri Zsuzsi - Bébispenót

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.