nyaralás Cefalu Monreale Palermo utazás élmények Szicília úticél
Szicíliában van egy varázslatos város, Taormina, ami nemcsak arról ismert, hogy található ott egy görög színház, hanem Csontváry Kosztka Tivadar is ezen a környéken festette meg több csodálatos képét. Többek között az A taorminai görög színház romjai című alkotást is. Hát itt szálltam meg én egy évvel ezelőtt...

A Teatro Greco falain belül nemcsak meseszép kilátás tárul elénk, hanem egy kis betekintést is nyerhetünk Csontváry mindennapjaiba is. Őszinte leszek: alapvetően nem vagyok egy nagy múzeumba járó, de egészen magával ragadó érzés volt kézzel érinteni a romokat, melyeket festőnk megörökített.

Forrás: Cillárik Adrienn saját képe

Másnap a társaság egy részével elhatároztuk, hogy meghódítjuk az Etnát. Kanyargós úton haladtunk felfelé, amikor megpillantottuk a megdermedt lávafolyamokat. Körülbelül 3900 méterig amúgy libegővel is fel lehet jutni, ám ahhoz, hogy elérjünk a hatalmas kráterig, még egy buszra is fel kellett szállni. Az egész túra nagyjából 60 euróba kerül, és 4 óra alatt lehet megtenni, de nagyon megéri!

Forrás: Cillárik Adrienn saját képe

A mozgástól és a hegyi levegőtől bizony megjön az ember étvágya - amit arancinivel érdemes csillapítani. Ez egy elég népszerű olasz étel - gyakorlatilag töltött rizsgombóc, amit kirántanak - csak valamiért nálunk nem terjedt el úgy, mint a pizza meg a spagetti. Az aranciniben az a jó, hogy alig kerül többe 1-2 eurónál, viszont olyan laktató, hogy bőven elég belőle egyetlen darab is.

Forrás: iStockphoto/AlexPro9500

Visszafelé a hegyről - kis kitérővel - pedig éppen útba esik Savoca, ahol az a bizonyos kávéház található, amelyben a Keresztapa című film néhány emblematikus jelenetét forgatták.

Forrás: Cillárik Adrienn saját képe

A környéken található még Cefalu, Palermo és Monreale

Cefalu tündéri kis utcáin élmény eltévedni, és hamisítatlan olasz kávét szürcsölgetve beszippantani az igazi olasz életérzést: a dolce vitát! Azért arra vigyázzunk, hogy éppen csak annyira tévedjünk el, hogy az oroszlános keresztelő kutat és a katedrálist szem elől ne tévesszük!

Forrás: Cillárik Adrienn saját képe

A palermói katedrálist sem érdemes kihúzni a megtekintendő nevezetességek listájáról. A hatalmas nagy épület zöld növényekkel teli parkjával engem teljesen elvarázsolt. Ez tipikusan az a hely, ahol az ember szívesen üldögélne egy padon, és gyönyörködne a festői tájban egy könyvvel a kezében.

Forrás: Cillárik Adrienn saját képe

A 10 km-re található Monreale dómja láttán pedig rendesen leesik az egyszeri turista álla: a bizánci mozaikjához röpke 2200 kg aranyat használtak fel. És ezt sikerült olyan ízlésesen megvalósítaniuk, hogy egyáltalán nem éreztem úgy, hogy az a sok arany rossz értelemben tette volna csicsássá a dómot.

Forrás: Cillárik Adrienn saját képe

Egy szó, mint száz, Szicília tipikusan az a hely, ahová az ember szívesen visszatérne. A történelmi nevezetességek egész sora mellett a csodás festői táj és az olasz kultúra elvarázsol mindenkit - ezt garantálom.

Spanyol pillanatok, amikre egész életedben emlékezni fogszhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170526-spanyolorszag-utazas-uticel-latnivalok-felfedezni-costa-brava-barcelona.htmlKirándulás az angol vidéken - avagy London határain túlhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170510-anglia-londonon-tul-egy-napos-kirandulas-hyde-hall-stonehenge-bath-salisbury.html

Nyitókép: Cillárik Adrienn saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.