főzés recept trükkök Vacsora sütés pulyka cukkini tippek sült
Az evés lélektanának első tétele így hangzik: aki fontos nekünk, azt megetetjük. Szinte minden kultúrában étellel várjuk a szeretett személyt, de a sajtóreggelik, fogadások és a pezsgős üzleti vacsorák kialakulása is erre vezethető vissza.

A terített asztalnak üzenete van:

  • "Jó, hogy vagy!"
  • "Vártalak."
  • "Csípem, ahogy együttműködünk."
  • "Akarom, hogy végre tisztán lásd, ki is vagyok én: egy nő, aki imádja a pörköltet."

és a sort még hosszan lehetne folytatni...

Ahogy gyarapodik a konyhai tudásom, úgy szeretek egyre többet főzni másokra (hiszen ugye egyre csökken a beégés esélye). Pár napja a barátaimnak kislánya született, hozzám pedig megérkezett négy kiló pulykahús. Úgy gondoltam, kihasználom ezt a remek egybeesést, a friss szülők és a nagyobbik, egyéves gyerek is biztosan örülnek majd egy pulykaebédnek.

Forrás: iStockphoto/Rawpixel Ltd.

Bár szeptember óta vegetáriánus vagyok (egészségügyi és állatetikai okokból), azért a szeretteimnek szívesen elkészítem a húsételeket. Most különösen jó volt nyers húst fogdosni, ugyanis ellenőrzött forrásból érkezett a friss, jó minőségű pulykamell. Ez fontos, hiszen egy újszülött baba anyukájának még véletlenül sem adhatok rosszat.

Ezek után nem volt kérdés, hogy a minőség jegyében szerzem be a többi alapanyagot is, például a cukkinihajók tetejére reszelendő edami a közeli biopiac "sajtos bácsijának" portékája. Nem dolgoztam sok hozzávalóval, de egyre inkább hiszem, hogy nem is kell: a "kevesebb több elv" a konyhában is működik.

Egyben sült pulykamell

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe
  • A pulykamellet még előző nap elhelyeztem az olívaolajból, fokhagymából, friss bazsalikom levelekből, szárított zöldfűszerből és só-borsból álló pácában.
  • A sütéshez egy hőálló, lefedhető tálba tettem, vöröshagymát és egy almát daraboltam mellé.
  • A húst beborítottam bacon csíkokkal.
    Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe
  • Először lefedve sütöttem 20 percig, majd fedő nélkül pirult még egy órán át 170 fokon.
  • Köretnek újkrumplit készítettem.

Cukkinihajók

  • A darált pulykacombot olívaolajon és felkockázott vöröshagymán addig pirítottam, amíg világos színe nem lett.
  • Ezután felöntöttem olasz eredetű paradicsompürével, és ízesítettem: egy kanál almaecettel, egy kanál nádcukorral és rengeteg szárított zöldfűszerrel. Addig főztem, amíg össze nem sűrűsödött.
  • Közben félbevágtam a cukkiniket, és kikanalaztam a belső, magokból álló részt. Ebbe töltöttem a kész paradicsomos-pulykás ragut, majd mehetett rá a reszelt, ötcsillagos edami sajt.
  • Betoltam a 170 fokos sütőbe, a pulykacomb mellé. A cukkinik még roppanósak voltak, amikor 20 perc után késznek nyilvánítottam a művet.
    Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Az irodai menőség új csúcsa: az uzsidobozhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170524-etel-csomagolas-etelhordo-uzsonna-doboz-tippek-trukkok-kajak.htmlBéna vagy a konyhában? Akkor ez a te recepted!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170612-csirke-recept-bena-haziasszony-fozes-sutes.html

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.