Szlovénia barlang túra nyaralás cseppkőbarlang utazás
Meglátni és... időutazásos hangulatba kerülni: ez volt nekem Szlovénia! Ez az ország ugyanis egy az egyben az Osztrák-Magyar Monarchia - illetve annak utolsó lenyomata. Ja, azt mondtam már, hogy ez a kedvenc történelmi korszakom?

Igen, én szeretem a Monarchiát! A Birodalom ugyanis szuperhatalom volt a korabeli világtérképen - ahol különböző kultúrák, nyelvek, vallások és mentalitások keveredtek. Erre a sokszínűségre éreztem rá Szlovéniában is. Itt összeér az Alpok és a Mediterrán vidék, az osztrák fegyelem, az olaszos tempó és a szláv szív. Tehát négy dolog, amit nem szabad kihagynod, ha Szlovéniában jársz.:

Ljubljana

Az óváros mintha a bécsi fésületlen kistesója lenne: laza, életvidám - és az a kis kopottság csak jót tesz a sármjának. A Ljubjanica folyó két partján, fák és házacskák árnyékában lehet élvezni az urbánus létet: andalogni, inni-enni és nézni a nagy nyüzsit. Mert élet van, hétköznap sem szakadnak le a kilincsről a bárok, éttermek és cukrászdák vendégei. Mindeközben a háztetők fölött ott magaslik egy középkori hangulatú vár - tisztára, mintha egy film díszletében bulizna az ember!

Monarchia-hangulat: 7/10 Ljubjanica: 10/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Vintgar-szurdok

A Radovna folyó által kivájt szurdokot 1891-ben (hoppá, a Monarchia kora) fedezték fel. Az addig járhatatlan területen két függőleges sziklafal között a vízesések, zúgók és medencék váltogatják egymást. Rögtön elkezdték kiépíteni a hidakat és a sziklához rögzített fafolyosókat. Ahol lehet, érdemes lemenni a folyóhoz, érezni hűs páráját és meglesni a benne úszkáló hatalmas halakat - eddig úgy képzeltem, ilyen tiszta víz csak kísérleti körülmények között létezik. Viszont készüljetek a tömegre, és érkezzetek korán!

Turisztikai érzékenység: 10/10 Szépség és tisztaság: 9/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Bledi-tó

Csónakázás a tavon, kirándulás a hegyekben és vacsora a vár árnyékában - ilyen lehetett egy vakáció a Monarchia korában. Ebben az időszakban lett Bled turisztikai célpont, és népszerűsége a mai napig töretlen. De nem kell megijedni, egyáltalán nem túlzsúfolt még nyáron sem, pedig szerintem ilyenkor adja a legtöbbet a látogatóknak: úszni, pancsolni, csónakázni, evezni és horgászni is lehet a tóban, a környéken pedig hegyet mászni és raftingolni. - Szóval Bled kicsit sem unalmas! Ahogy az időjárása sem: a kánikula és az ősziesen zuhogó eső meg hideg váltogatták egymást, akár óránként.

Érdekesség, hogy Bledbe jár edzőtáborba az amerikai ifjúság egy szelete, úgyhogy minden napszakban lehetett látni a tó körül kocogó sportos fiatalokat.

Monarchia-hangulat: 9/10 Sportolási lehetőség: 9/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Škocjan-barlang

Szlovénia közel 6000 barlangja közül Škocjan a legmenőbb. A barlangrendszert a Reka folyó vájta ki több tízezer év alatt. Az eredmény egy földalatti kanyon, amit a párkányokon és hidakon kanyargó túraútról lehet megcsodálni. A barlang másik részéből a folyó már röpke 30 ezer éve visszahúzódott, a hátrahagyott termekben (amikben egy pályaudvar is elférne) hatalmas cseppkövek növögetnek azóta is - nekem ők voltak a kedvenceim. A Škocjant lehetetlen szavakkal leírni. Az itt megtett túráról én az emberi életre asszociáltam, így az egész kicsit spirituális élményként maradt meg.

Mélységek és magasságok: 10/10 Életed cseppkövei: 10/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe
Nizzai kultúrsokk 5 tünetehttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170717-nizza-utazas-francia-latnivalok.htmlSpanyol pillanatok, amikre egész életedben emlékezni fogszhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170526-spanyolorszag-utazas-uticel-latnivalok-felfedezni-costa-brava-barcelona.html

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.