főzés Horváth Antónia recept sütés grillezés
Most, hogy nincs pusztító meleg, sokkal jobban fogják élvezni a vendégek a kerti sütögetést! Sőt, ha van egy elektromos vagy gázzal működő grillsütőd, akkor a fagy sem foszthat meg téged ettől az élménytől!

Teljesen mindegy, minek hívjuk: kerti sütögetésnek, grillezésnek, barbecue-nak vagy netán divatosan BBQ-nak, a kinti közös sütéshez semmi sem fogható. A szalonnasütés és a kerti bográcsozások a mindenmentes és zsírszegény étkezéseknek köszönhetően szinte már teljesen kimentek a divatból, és átvette a helyüket a grillezés. Bizony, a fehér kenyeres, zsíros szalonnás gyerekkori szép emlékek már szinte cikinek számítanak. Haragudni azonban semmi okunk sincs a grillezésre, hiszen sok mindenben megkönnyíti az életünket. Az enyémet legalábbis mindenképpen, ha több főre kell sütni-főzni.

Forrás: Getty Images/Graham Oliver

Előnyei:

- Nem neked kell egyedül bajlódnod az ételek elkészítésével, mert grillezni mindenki szeret! Ügyesen fel lehet osztani a munkát: a zöldségek, gyümölcsök felvágását, a húsok sütését, a tálalást, így mindenkinek lesz sikerélménye.

- Miközben készül a vacsora, mindannyian egy légtérben vagytok, sütés közben pedig garantált a jókedv! Készülj fel rá, hogy hatalmasakat fogtok nevetni, és emlékezetes pillanatokat szereztek egymásnak.

- Az ételallergiások tudnak válogatni, mindenki talál ínyére valót a halimádó nagypapától kezdve a gyümölcs- és sajtkedvelő hugin keresztül. Ráadásul pár ínyenc párosítást is ki lehet így próbálni!

Mondjuk, kiderítheted, hogy mennyire finom a csípős csirkemell őszibarackkal, az ananász mézes mázzal vagy a kukorica egy kis lime-mal megbolondítva!

- A legjobb az egészben, hogy a grillezésben nem lehet semmit elrontani, nem ég oda az étel, és minden mindennel passzol. A végeredmény biztosan mennyei falatok garmadája lesz!

Praktikus tippek a tökéletes banzájhoz:

  • A rácsra odaégett ételmaradékok eltávolításához nálam ez az egyszerű módszer vált be: felmelegítem a rácsot, majd lepucolom egy félbevágott vöröshagymával.
  • A faszenes grillek egy kicsit macerásabbak, mint elektromos társaik, cserébe viszont az elkészített ételek extra füstös ízt kapnak. A lényeg, hogy beizzítás után várni kell 30-40 percet, amíg a szén tetején szürke hamu lesz.
  • A grillezés lelke egy jó fűszersó, amit nem készen szoktam venni, hanem inkább magam készítek el. Ha több időm van az előkészületekre, akkor persze pácolni is szoktam a húsokat, de ha gyorsan kell összedobni valamit, akkor marad az instant megoldás. Kedvenc fűszereimet és egy kis sót alaposan összerázok egy befőttes üvegben, és mindent ezzel szórok meg. Szuperfinom!
Forrás: iStockphoto/junce
  • Felejtsd el a villát! A húsok forgatásához használj csipeszt, így nem folyik ki belőle a szaft. Ha saslikot készítesz, akkor még egyszerűbb lesz átfordítani a másik oldalra.
  • A csirkemell baconbe tekerve nem lesz annyira száraz.
  • A halak alá citromkarikákat szoktam tenni, hogy ne ragadjanak rá a grillrácsra. Plusz így az ízük is mennyei lesz!

Maxold ki a tálalást!

A vendégeket nemcsak az ízekkel lehet lenyűgözni, hanem azzal is, hogy milyen formában rakod eléjük az ételt. Mivel én folyton új megoldásokon agyalok, kicsit kreatívabban fogom fel a tálalást, és szeretek új funkciókat keresni a meglévő konyhai cuccaimnak.

Nagyon jól mutat például egy papírral bélelt, fém virágcserépben a krumpli.A vendégeknek pedig rögtön ötcsillagos érzete támad, ha martinis poharakban szolgálom fel a húsokhoz a különféle szószokat.

Forrás: iStockphoto/Ignasi Ruiz

Persze, ha a szabadságot nagyon komolyan veszem, és mosogatás helyett inkább hátradőlnék, akkor átadom a terepet az eldobható tányéroknak és evőeszközöknek. A buli végén így csak össze kell szedni a szemetet. Azt pedig úgyis a fiúkra bízom. ;)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.