kenyér recept olívabogyó sütés
A következő recepttel egy kis mediterrán hangulatot próbálok becsempészni hozzátok. Múlt héten jöttem haza Spanyolországból, és még élénken él bennem a déli életérzés.

Sajnos itthon nem ütközök lépten-nyomon egy tündéri kis tapas bárba, ahol a fejem felett lógó hatalmas sonkákat isteni finom házi kenyerek mellé kínálják. De ebben az indián nyárban könnyű mediterrán hangulatba kerülni - pláne, hogy még maradt a szuvenírbe hozott chorizóból és serrano sonkából egy kóstolónyi. Már csak egy kis házi kenyér hiányzik a tökéletes illúzióhoz.

Ezen felbuzdulva egy olívabogyós kenyérnek álltam neki, aminek olyan az illata, hogy még lépcsőházba kilépő szomszédoknak is összefutott a nyál a szájában. Mielőtt dühösen elkattintanátok azzal a felkiáltással, hogy dehogy fogtok ti órákig tésztát dagasztani, szeretnék megnyugtatni mindenkit: pár perc alatt össze lehet állítani, utána már csak a kelesztés és a sütés van hátra. Viszont ekkor már "magára hagyhatod" a kenyeredet - és megnézhetsz egy részt a kedvenc sorozatodból.

Hozzávalók:

  • 100 gramm olívabogyó (fekete vagy zöld, magozott)
  • 500 gramm liszt
  • 20 gramm só
  • 25 gramm friss élesztő
  • 240 ml langyos víz
  • opcionálisan: fűszerek (fokhagyma, metélőhagyma, chili, rózsabors, kakukkfű, rozmaring)

Elkészítése - Kezdő szint

  • Egy nagy tálban összedolgozod a lisztet, az apróra vágott olívabogyót, valamint a 120 ml langyos vízben feloldott élesztőt. Az alapanyagokat vagy kézzel, vagy géppel jól gyúrd össze!
    Forrás: Balogh Blanka saját képe
  • Gyúrás közben add hozzá fokozatosan a maradék vizet! (Ha túl lágy a tészta, lehet még hozzá lisztet adni, vagy ha túl kemény, akkor egy kis vízzel hígítani - ez főleg a liszt minőségétől függ.)
  • Ha ezzel megvagy, szórj lisztet a tetejére, és hagyd békén egy órán keresztül!
    Forrás: Balogh Blanka saját képe
  • Ha az élesztő megtette a hatását, gyúrd át picit, aztán egy konyharuhával leterítve még fél órán keresztül pihentesd!
    Forrás: Balogh Blanka saját képe
  • Ezután tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe, majd a 240 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütésen) körülbelül 30 percig süsd ropogósra!
  • Miután kivetted a sütőből fel ne vágd azonnal! Akkor se, ha az isteni illata miatt egyből rávetnéd magad. Hagyd pár percet hűlni - ezután már csak a dicséreteket kell bezsebelni. ;)
    Forrás: Balogh Blanka saját képe

Vigyázz: mivel ebben a házikenyérben nincs tartósítószer, ezért nagyon hamar romlik, ha nem fogy el. (De szerintem el fog.) Ha mégis marad belőle, 2-3 nap után érdemes betenni a fagyasztóba, majd amikor szükség van rá, 10 percre a langyos - olyan 100 fok körüli - sütőbe betenni, és máris fogyasztható.

Tippek haladóknak

  1. Tipp: A sütés első 15 percében tegyél alá egy tepsiben vizet - ettől lesz kívül ropogós, belül pedig omlós, puha. 15 perc után vedd ki, és a kenyeret süsd még kb. 15 percig!
  2. Tipp: Ha már belejöttél a kenyérsütésbe, bátran cseréld le az olívabogyót aszalt paradicsomra, kukoricára, karamellizált hagymára, magokra! A kenyér szerelmesei extrémebb kombinációval is próbálkozhatnak, mint például a chili-kukorica, bazsalikom-aszalt paradicsom, lilahagyma-kakukkfű, vagy akár a gyömbéres-fokhagymás ízesítést is csak ajánlani tudom.
  3. Tipp: Akinek pedig gondot okoz a fehér liszt, nyugodt szívvel használjon rozslisztet! Ebben az esetben kicsit keményebb lesz a kenyér, és tovább is kell sütni. A színe a megszokott fehér helyett kicsit barnásabb árnyalatot fog kapni, és kicsit kevésbé lesz omlós, azonban az íze pontosan olyan kitűnő lesz, mint a fehér lisztes változatnak.

Tapas bár a konyhádban

Zseniálisan párosul hozzá a kecskesajt vagy a mozzarella. Azonban ha husira is vágysz, bármelyik nagyobb üzletben lehet kapni serrano sonkát, feketeerdei sonkát vagy füstölt lazac szeleteket, melyek tökéletesen passzolnak az olívabogyó karakteres ízéhez. De én az egyszerű megoldások híve vagyok, általában olívaolajjal, friss bazsalikommal és sóval tálalom.

Tökéletes vendégváró!

Forrás: Balogh Blanka saját képe

Balogh Blanka

Nyitókép: Balogh Blanka saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.