ősz gesztenye kikapcsolás Sáray Dorottya sütés
Gesztenyét sütni otthon sem egy nagy ördöngösség, és sokkal olcsóbb is, mint egy utcai árustól megvenni. Csak az a fontos, hogy szép gesztenyéket vegyél, a többi már csak három egyszerű és pihentető lépés.

Nekem a gesztenyesütés az egyik kedvenc őszi-téli "énidő" elfoglaltságom. Sőt, már egy egész kis wellness rituálét is építettem köré.

Tipp: Mivel ehhez nem kell majd megerőltetned magad, már a konyhában sertepertélés közben ellazulhatsz. Tegyél fel egy arcmaszkot, esetleg hajpakolást is! Kend be vastagon a talpad és a lábfejed intenzív hidratálókrémmel, és vedd fel a lehető legpuhább zoknid! Hallgass zenét, főzz egy finom teát!

1. Első lépésként vagdosd be a gesztenyék héját a domború felükön!

Ez a munka neheze, a legegyszerűbben egy recés élű késsel tudod kivitelezni. Én nagy X alakokat szoktam belevágni, de vannak, akik a fektetett H betűre esküsznek.

Forrás: Sáray Dorka saját képe

Tipp: Ha van kedved egy kis viccelődéshez, írd rájuk az egész ABC-t, és meglátod, melyik betű mögül tudod majd a legkönnyebben kihámozni a finom falatokat.

2. A bevágott gesztenyéket minimum egy órára tedd egy tál meleg vízbe!

Az első két lépést fel is lehet cserélni. Ha a bevagdosás előtt több órára - a legjobb, ha egy egész éjszakára - beáztatod a szemeket, utána állítólag könnyebb átvágni a héjukat. De mivel én tipikusan spontán gesztenyesütő vagyok, a gyorsaságot helyezem a kényelem elé.

Forrás: Sáray Dorka saját képe

Tipp: Egyébként, amíg a gesztenyék fürdőznek, az alatt van időd lemosni az arc- és hajpakolást, úgyhogy ezért is jobb, ha nincs előáztatva.

3. Az áztatás után a nedves gesztenyéket rendezgesd el egy sütőpapírral bélelt tepsiben!

Ha a bevágott felük van felül, könnyebben szétnyílnak majd a sütés elején. Tedd a tepsit 250 fokra előmelegített sütőbe! Huszonöt-harminc perc alatt készen is vannak. Kétszer-háromszor kicsit rázogasd össze őket! Ne ijedj meg, ha a héjuk picit megég, a belsejük tökéletes lesz!

Forrás: Sáray Dorka saját képe

Tipp: Maradj ezalatt a konyhában a teáddal, és élvezd az illatvarázst!

Ha készen vannak, adj nekik pár percet, hogy ne legyenek tűzforróak! Kuporodj le az illatozó gesztenyéiddel a kanapéra egy pléd alá, és fogj egy jó olvasnivalót! Vagy ha elég volt az énidőből, nassoljatok együtt a családdal, a pároddal vagy a barátaiddal.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.