Steiner Kristóf konyha recept vegán Abonyi Ági főzés
Mit szeretnénk enni? Az otthon melegét, a boldogságot, a biztonságot, azaz marhahúslevest gazdagon.

Amikor megízleljük ezt az ismert ételt, egyszerre elönt minket a melegség. Ha csak egy pillanatra is, de újra ott ülünk a konyhában, és anyu kanalazza a szánkba a levest. Minden falatot gondosan válogat össze. Legyen rajta hús is, zöldség is, csigatészta is. Aztán megfújja, nehogy megégesse a szánkat. Mert anyu már csak ilyen: gondoskodó. Közben rendületlenül mesél - és az aranysárga lé csúszik a torkon, gyógyír ez mindenre, elűz minden bánatot, betegséget, csúfolódást, szerelmi bánatot, rossz jegyet.

Ez a nosztalgikus melegség jár át minket étkezéskor. Ezért rettent annyira a gondolat, hogy elengedjük a húst.

De ahogy Steiner Kristóf mondaná: "Az embernek érzékelnie kell a környezetét." Ami már nem az a kis konyha. Mindenkinek más nyitja fel a szemét. Például egy demonstráció, ahol a tüntetők laborból mentett patkányokkal mutatják meg, hogy mi az ára az ember tökéletesen kényelmes létének. Vagy egy videó arról, ahogy az állatokat összezsúfolva tartják a "húsgyárakban".

Így NEM lettem vegán.http://www.she.hu/herself/20180308-igy-nem-lettem-vegan-abonyi-agi.html

Próbáljunk meg valami újat: ne az ételtől várjuk a régi meghittséget! Ne féljünk az új ízektől, hanem tegyünk melléjük új, jó tapasztalásokat! Az a leves, amit a gyermekünknek adunk, nem kell, hogy ugyanolyan leves legyen. Lehet egy fantasztikus sütőtökkrémleves, kevéske pirított tökmaggal a tetején, és máris kész az új emlékkép. Ha valaha sütőtök illatot érzünk majd, ő jut az eszünkbe. És az ő gyermekkori konyhájában már nem a húsleves lesz a főszereplő.

Ha valaki látta a Lecsó című mesét, talán emlékszik Egonra, a szigorú ételkritikusra, akinek az édesanyja csodálatos ratatouille-t, azaz francia lecsót tudott főzni. Így hát Egonnak személyes gyengéje ez az étel. Megkeseredettségében semmilyen más ételnek nem tud örülni, mert mindig ugyanazt az érzést keresi, de nem találja. Míg a kis patkány rá nem döbbenti, hogy főzni "bárki tud", aki szívből, lélekkel főz.

Köszönhetően Steiner Kristófnak, volt szerencsém megismerni a lecsó közel-keleti változatát, az úgynevezett shakshukát. Kristóf, a mesebeli Egon tapasztalataihoz hasonlóan úgy gondolja, hogy a jó konyha titka nem a roppant flancos robotgép vagy a steril konyhapult, de még nem is a fix, kőbe vésett recept. Az élő konyhában hisz, amibe főzőkurzusai alkalmával bepillantást is enged.

Forrás: Abonyi Ági

Közben lendületesen mesél az életről. Ahogy ő tapasztalja, nyitott szívvel, elfogadóan. Mert egy hedonista vegán, mint ő, nem dobálja kövekkel a húsevőket. Szerényen mutat egy minden erőlködést mellőző lehetséges utat. Aztán, hogy rálépünk-e, az már rajtunk áll.

Íme, a mesebelien finom lecsó receptje Kristóf tollából:

Hozzávalók1 adag:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szem piros kaliforniai paprika
  • 2 nagy szem paradicsom vagy ½ konzerv aprított paradicsom
  • 2 ek. paradicsomsűrítmény, de még jobb a szárított paradicsompaszta
  • 1 szem szárított csili vagy 1 csipet csilipor, esetleg Erős Pista
  • 1 csipet római kömény
  • 1 kk. édes pirospaprikapor
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Először is minden zöldséget előveszek, hogy ezzel már ne kelljen bajlódni közben, és magam mellé készítek egy nejlonszatyrot a konyhapultra, hogy azonnal pakolhassam is bele a főzés során felhalmozódó szemetet - így nem úszik majd a konyha, és kényelmesebb lesz főzni.

A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozom, és apró kockákra vágom őket. A paprikát kicsumázom, és előbb hosszanti negyedekre, majd vékony csíkokra nyesem. Félbevágom a paradicsomokat, majd előkapok egy sajtreszelőt, és a nagylyukú oldalán egy tálba reszelem a belsejüket, a kezemben maradt héjakat pedig kidobom - de egyébként apróra vágott héjas paradicsommal is működik, csak sokan nem bírják, ha ráharapnak a főzés közben lepöndörödött héjra.

Ha használok padlizsánt, meghámozom, és dobókockányi darabokra vágom. A cukkinit hosszában felnegyedelem, majd kockákra vágom.

Előkapok egy nagyobb serpenyőt, az olívaolajat hevíteni kezdem, majd, ha már forró, mehet bele a fokhagyma, a hagyma, 1 csipet só, a bors, a kömény és a csili. Mikor már hevesen illatoznak, rádobom a paprikát - és ha fancy shakshukát készítek, a tofut, a padlizsánt és a cukkinit is. Kicsit mérséklem a tüzet, és folyamatos kevergetés mellett pirítom a zöldségeket, hogy alaposan magukba szívják a fűszerek és a fokhagyma aromáját. Karamellizálom a kissé kitikkadt zöldségeket, majd hozzájuk adom a paradicsomsűrítményt is.

Ha végképp kezdenek kiszáradni, a sercegő shakshukát felöntöm a paradicsomreszelékkel vagy konzervvel, takarékra veszem a lángot, és hagyom, hogy mintegy 10 perc alatt szaftos-édes-csípős egytálétellé álljon össze.

Forrás: Shutterstock

Ha meglepem magam egy hamis tükörtojással, ekkor öntöm rá az előre kikevert omlettmixet, majd fedő alatt 2 percig rotyogtatom, és megfejelem a "sárgájával" is.

Szinte még fortyogva, a serpenyőben tálalom fel - Izraelben így szokás, még a legmenőbb éttermekben is, és minél kopottabb, égettebb a serpenyő, annál autentikusabb a látvány. A tetejét meghintem frissen nyesett petrezselyemmel, és foszlós kenyérrel tálalom a tunkolnivalót.

Abonyi Ági

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Steiner Kristóf/Facebook

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.