Amerikai, teriyaki és brazil csirke recept

Az utóbbi időben sajnos kicsit több elfoglaltságom volt a kelleténél, így kénytelen voltam a konyhában töltött időt a minimumra csökkenteni. Ráadásul még ott van a fránya fogyókúra is, hogy a "bícs bádi" legalább idén nyáron összejöjjön...

Gondolom, senkinek sem fut össze a nyál a szájában egy jó kis főtt brokkoli-párolt csirkemell-főtt rizs kombótól. Na, de amit most hozok, az aztán megmozgatja az ízlelőbimbókat! Mivel nem vagyok valami nagy szénhidrátos ember - legszívesebben fehérjét ennék fehérjével -, egy könnyen összedobható tavaszi sült husi orgiát hoztam el nektek. Hogy miért tavaszi? Mert a nyári grillszezont megelőzve és a téli rántott húsos szezont zárva, három ország ihlette sült csirkecombjai mellett tettem le a voksomat.

  • az első, egy amerikai ihletésű, kefirben pácolt,
  • a második a japán teriyaki,
  • és végül a harmadik a brazil lime-os csirkecomb
Óda a combhoz!

Egy korábbi cikkben már említettem, hogy én személy szerint nagyon száraznak találom a csirkemellet. Ezért amióta kapható a boltokban filézett csirkecomb, mindig azt veszek, ha baromfiról van szó. Szerintem tökéletes választás, hiszen nem annyira száraz, mint a csirkemell, de nem is túl zsíros. Külön előny, hogy nem szárad ki sütés után sem, tehát nagyobb adagot is le lehet sütni, hogy még másnapra is maradjon.

Amúgy ezt a három receptet a csirkének/pulykának bármelyik részéből el lehet készíteni. A teriyaki viszont különösen jó csirkeszárnnyal, míg az amerikai kefires tökéletes csirkemell falatkák formájában is.

A recepthez én 1 kiló csirkecombot használtam, ami adagonként 5 darabra jött ki. A mennyiségeket az 5 darab csirkecomb alapján tüntettem fel. Természetesen a chili, a fokhagyma és a gyömbér arányai ízlés szerint változhatnak.

Így készítsd el őket:

  • 1 doboz kefir és egy fej fokhagyma
  • 2 dl szójaszósz, 4 evőkanál barna cukor, 3 db chili paprika
  • 3 db lime és 1 evőkanál gyömbér, ízlés szerint fokhagyma
  • liszt a forgatáshoz
  • kókuszzsír/olaj a sütéshez
  • fűszerek: só, bors, pirospaprika
  1. A csirkecombokat oszd 3 felé! Az első adagot sózd meg, tegyél bele ízlés szerint zúzott fokhagymát, és öntsd fel addig kefirrel, hogy ellepje!
  2. A második adag csirkét ne sózd meg, hanem öntsd fel szójaszósszal addig, hogy ellepje! Maga a szójaszósz nagyon sós, így ahhoz nem kell plusz sót adni. Ízlés szerint ízesítsd chilivel!
  3. Végül a harmadik adag csirkét szintén sózd meg, add hozzá a 3 lime levét, és tegyél hozzá ízlés szerint fokhagymát és gyömbért!
Forrás: Shutterstock

Pácold egy éjszakán keresztül!

Másnap készítsd elő a lisztet a forgatáshoz!

Amerikai:

A liszthez adj hozzá még sót, borsot és pirospaprikát! Ebben forgasd meg az első adag - kefires - csirkét, majd a forró kókuszzsírban vagy olajban süsd ropogósra!

Teriyaki:

A második adag csirkét - a szójaszószosat - pedig egy felhevített serpenyőbe egy kanál kókuszzsírba vagy olajba tedd bele, és a maradék szójaszósszal, valamint csirkecombonként 2 evőkanál barna cukorral süsd meg! A barna cukor meg fog karamellizálódni a szójaszószban, így gyönyörű sötétbarna színt fog kapni. Vigyázz, nehogy túlságos leragadjon a barna cukor a serpenyő aljára!

Brazil:

A harmadik adag csirkét - a lime-osat - sima lisztben forgasd meg, és szintén süsd aranybarna, ropogósra!

Forrás: Balogh Blanka saját képe

Ha minden csirkecomb megsült, akkor már csak a tálalás van hátra. Szórd meg a tetejüket friss korianderrel vagy petrezselyemmel! Jó étvágyat!

Forrás: Balogh Blanka saját képe
  • Tipp1: Használj kókuszzsírt rendes olaj helyett! Nemhogy egészségesebb, de nincs olyan erőteljes szaga, mint a sima olajnak, így a lakásban nem fog kellemetlen szag terjengeni!
  • Tipp2: Köretként nagyon passzol hozzá az amerikai káposztasaláta, joghurtos padlizsánsaláta, vagy a sült kukorica.
  • Tipp3: Ha nagyok a csirkecombok, vágd fel őket, és tűzd nyársra idényzöldségekkel!
  • Tipp4: Laktózérzékenyek használhatnak a kefir helyett laktózmentes natúr joghurtot.
  • Tipp5: Én őrölt gyömbért használtam ennél a receptnél, de lehet friss gyömbért is, viszont akkor bánj vele csínján!

Balogh Blanka

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?