Varsó utazás látványosság városnézés Törőcsik Edit nevezetesség Megtört szívek
Egy szakítás után vagy, vagy egy rossz magánéleti vonalat kaptál el? Úgy érzed, te vagy a legnyomorultabb az egész világon? Akkor Varsó a te városod!

De akkor is érdemes a lengyel főváros felé venned az irányt, ha elvesztetted a bizalmat az emberekben, az újdonságokban, a jóságban. Vagy ha épp fáradt vagy és fásult a hétköznapoktól, a munkától, a főnöködtől, a kollégáidtól. Vagy egyszerűen csak ki akarod kapcsolni az agyad? Akkor a heartbreak hotel után ajánlom a megtört lelkek helyrehozós városát, Varsót!

Forrás: Törőcsik Edit saját képe

Tudom, tudom, rossz duma, amikor azzal vigasztal valaki, hogy másnak még rosszabb, nehezebb. Ezért én inkább megfordítottam ezt a közhelyet: az ad erőt, hogy még abból a nagyon nagy szarból is fel lehet állni! És ez a város maga a kitartás, az újrakezdés, az új élet szimbóluma.

Nem szép, hanem erős!

Az európai fővárosok közül Varsó nem a szépségével, a régiségével vagy a méreteivel tűnik ki, hanem az elpusztíthatatlanságával. A város főnixmadárhoz hasonlatos, mely ismételten feltámad hamvaiból. Többször borzalmasan lerombolták. Először a svéd és porosz háborúban az ezerhatszázas évek közepén. Azonban mindez eltörpül a II. világháború szenvedéseihez képest:

Volt gettólázadás, amikor a legesélytelenebbek és legfegyvertelenebbek egy hónapon át kitartottak. Majd két évre rá kitört a varsói felkelés. Ekkor az volt a terv, hogy a szovjetekkel együtt a lengyelek kiűzik a megszálló német hadsereget. Ekkor hatvanhárom napig tartotta magát a város. Ám a szovjet csapatok nem igazán vettek részt a harcokban, mert attól tartottak, hogy a lengyelek majd velük is harcba kezdenek, ha győznek. Himmler pedig bosszúból kiadta a parancsot, hogy a várost le kell rombolni. Sikerült is.

Forrás: Wikipedia

A város 85%-át a földdel tették egyenlővé. A történelmi Óvárost pedig teljesen megsemmisítették - a Királyi Palotával együtt.

A harcokban, a lázadásban és a felkelésben több százezer embert öltek meg. Aztán a lengyel hadsereg túlélőit a szovjetek begyűjtötték, és Szibériába vitték, vagy kivégezték őket. Innen felállni szinte lehetetlen. Ezek ellenére a várost újjáépítették, bár a barokk jelleg elveszett. De legalább az Óvárosban mindent úgy építettek újjá, ahogyan kinézett. Sőt, 1980-ban a Világörökség része lett.

A szovjetetek ajándéka...

És itt van a Lomonoszov Egyetem mása is. Az épületet a szovjet néptől kapták a lengyelek, mint a barátság és szövetség bizonyítékát. Ma a Kultúra Palotájának hívják, és tény, ami tény: lenyűgöző a látvány, alulról és fölülről is. Ékes bizonyítéka a varsóiak nagyvonalúságára, hogy a rossz emlékek ellenére is szeretik ezt az épületet.

Forrás: Törőcsik Edit saját képe

Sőt, a város egyik jelképe lett - posztereken, bögréken, zoknikon is megtalálható a fotója. Pedig amikor ránézek, eszembe jut a Lomonoszov Egyetem meg az Empire State Building, de Varsó tutira nem. Vagy csak harmadikra. De őket ez nem zavarja.

Underground színterápia

Hát soha nem gondoltam, hogy Varsóban a föld alatt, színekkel gyógyulok. A metróhálózat új és színes. Minden megálló más színű, és merészen variálnak az árnyalatokkal, ellentétekkel, a harmóniával, a fényekkel.

Forrás: Törőcsik Edit saját képe

Háborgó lelkemnek és összetört szívemnek igencsak jólesett, hogy a belvárosi megállókat csodáltam. Olyan voltam, mint egy vadász, csak itt a színekre vadásztam kamerával. Egy egész délutánt töltöttem a föld alatt mosolyogva, lelkesen.

És a womanpower!

A leghíresebb varsói nő nem más, mint Marie Sklodowska-Curie - akiről általában nem is tudják, hogy varsói születésű. A szülőháza az Óvárosban múzeum. Megbabonázva lépkedtem abban az épületben, ahol a világ egyetlen dupla Nobel-díjasa élt. De van még pár érdem, amit méltatlan lenne nem megemlíteni, ha szó esik róla:

  • Ő volt az első nő, aki bekerült a Sorbonne professzorai közé.
  • Ő volt az első nő, aki halála után a Pantheonba került saját jogán.
  • Sőt, még egy Nobel-díjas nőt adott a világnak: lányát, Irene Joliot-Curie-t.

A múzeumban az a fotó volt a kedvencem, ahol Marie fiatalon sétál Albert Einsteinnel, majd idősebb korában is, aztán Einstein a lányával, Irene-nel is sétál. A generációkon átívelő zsenialitás csodálata visszaadja a kicsit megtört hitemet az életem értelmében.

Chopin

Vele személyesen is lehet találkozni. Letölt a kíváncsi turista egy applikációt, és Chopin mindenhová elkíséri. Vasárnap délutánonként pedig a Łazienki parkban ingyenes egyórás koncert várja a megtört szívű érdeklődött. Itt, ha egyedül is vagy, a művész vállára hajtott fejjel hallgathatod a zongorajátékát, és a szíved gyógyul.

Forrás: Törőcsik Edit saját képe

Három nap terápiás városnézés után megragasztott szívvel tértem vissza a saját életembe.

Skócia: A tündérmesék országában jártam!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20180622-skocia-a-tundermesek-orszagaban-jartam-lazar-nori.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.