nyaralás Nagy X. Viktória Málta utazás tippek mit ne csinálj
Napsütés majdnem egész évben, vöröslő homok, titkos barlangok, ragyogó tengerkék, isteni falatok - Málta valóban csodás!

Páratlan sokoldalúságát annak köszönheti, hogy az európai, arab és afrikai hatások egyedi kaleidoszkóppá formálták a Mediterráneum eme gyöngyszemét. Nyárimádóknak kötelező úti cél. Málta igazi olvasztótégely, megfordult itt mindenki az évezredek során. Legázolta Napóleon, majd jöttek a britek, akik itt hagyták a postaládát, a piros telefonfülkét, a nyelvüket és persze a közlekedés "rossz" oldalát.

A kötelező és opcionális látnivalókért fáradj el a Google-ra, most pedig jöjjön 5 dolog, amit semmiképpen ne csinálj, ha Máltán nyaralsz!

1. Főszezonban óvakodj Comino szigetétől!

A három sziget közül (Málta, Gozó, Comino) a legkisebb szolgáltatja a képeslap élményt. Itt található a Kék Lagúna, egy azúrkék öböl, amelynek színeit még a Photoshop sem tudná visszaadni. A kb. 3 lakossal rendelkező szigetet úgy írják le az útikönyvek, hogy a "környező sziklákon békésen lehet napozni".

Forrás: Shutterstock

A valóság ezzel szemben az, hogy a kishajók 20 percenként hozzák az újabb adag turistacsoportot, így délelőtt 11-re azzal szembesülsz, hogy egy strandlepedő méretű területen a nyolc rétegbe hajtott törülköződőn ülsz egy kiszögellésen. A talaj ugyanis annyira sziklás, hogy csak Tom Cruise tudná teljesíteni a lehetetlennek tűnő napozást. Egyetlen alternatíva az ülő barnulás, mellyel a horror áron kiadott napozószéken próbálkozhatsz - már ha persze elférsz a selfie-császár szomszédjaidtól.

2. Nyuszi hopp!

Ha véletlenül meglátnál egy nyulat, el ne kezdd simogatni, hiszen lehet, hogy épp az ebéded szökött meg valahonnan. Az imádott tapsifüles ugyanis nem cukiság faktor, hanem nemzeti eledel. Eredete még a Szent János Lovagrendig nyúlik vissza, amelynek a nyúlvadászatra vonatkozó korlátozásai ellen tiltakoztak. A nyulat később háziasították, ma pedig kifejezetten étkezési célra tenyésztik.

3. Ne akarj megtanulni máltaiul!

Ha ezzel akarnál kedveskedni - egyébként angolul tudó - házigazdáidnak, inkább felejtsd el, ugyanis még a helyiek is lebeszélnek arról, hogy megismerkedj a nyelvükkel. A máltai igazi kriksz-kraksz nyelv, napestig hallgathatod, akkor sem fogsz tudni utánozniegy kifejezést sem. Különlegessége, hogy az egyetlen sémi nyelv, melyet latin betűkkel írnak. Szoros rokonságban áll az arab nyelvvel, ami abszolút visszaköszön a hangzásvilágban angol és olasz jegyek kíséretében.

4. Veszélyes vizek!

A medúzák nem csupán a csalánozók törzsének egyik altörzse, hanem ugyanolyan teljes jogú fürdőzők, mint te. Ezért ne lepődj meg, ha rád fonódik egy! Érdemes a strandzászlókat tanulmányozni, ha lilát látsz, jobb, ha sarkon fordulsz! A felmelegedés miatt egyre több medúza sodródik a partok felé. Ha nem vagy járatos a szélirányban, legalább a medúzatérképre vess egy pillantást, a máltai partoknál ugyanis meglepően sok a kellemetlen fürdőszomszéd.

Forrás: Shuttertsock

5. Ha csöndre és nyugalomra vágysz, válassz másik országot!

Az első mini detonációhoz hasonló moraj már reggel 8-kor felhangzik, a süvöltés, puffogtatás pedig este 11 után is tart. Ugyanis ha nyár, akkor feszta! Ezek a vallásos falusi ünnepek társadalmi események is egyben utcabállal, kirakodóvásárral, zenekarral, fanfárral és véget nem érő tűzijátékkal.Máltán majdnem minden napra jut egy templom, és nincs annyi szent a Földön, ahánynak a tiszteletére ünnepséget rendeznek.

De ha imádod a helyi érdekességeket, akkor vegyülj el a tömegben feszta idején egy pohár helyi borral a kezedben! Nincs is ennél jobb alkalom arra, hogy bepillantást nyerj a sziget miliőjébe, amely a hangzavaron túl is képes magába szippantani.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.