Olaszország Ivanova Daniela Toszkána látnivalók nevezetességek kirándulás utazás
A zöld ezer színében úszó tájak, festői kis utcácskák és egymásra szeretettel mosolygó emberek. Egy régió, ahol a "dolce vita" nemcsak holmi klisé, hanem maga a valóság, amit - Toszkánát beutazva - a saját bőrömön tapasztalhattam.

Hat város és hat kihagyhatatlan élmény, amit neked is feltétlenül át kell élned!

Ha láttad a Napsütötte Toszkána című filmet, biztos benned is felmerült már a gondolat: vajon az életben is ennyire varázslatos ez a hely, vagy megint csak egy szirupos film hatása alá kerültél? Hát megsúgom, hogy nekem bizony minden elképzelésemet felülmúlta! Alapvetően tengermániás vagyok, és semmi sem tud annyira elbűvölni, mint egy azúrkék öböl. De a toszkán hegyekben autózva mégis azt éreztem, hogy soha életemben nem jártam még ennyire lenyűgöző helyen.

Egyél bolognait Bolognában!

A színes házakkal tarkított, macskaköves utcák öntik magukból a kora őszi vibrálást, és ez a színpompa a gasztronómiában is megmutatkozik. A bolognai egészen más, mint nálunk, sokkal paradicsomosabb, fűszeresebb, savanykásabb, azaz ízesebb és színesebb. Mindemellett pedig nem spagetti tésztával, hanem pennével készül. A fenséges ízorgia után meríts egy kortyot a napfényes Itáliából a méltán híres olasz fröccsel, az Aperol Spritzzel!

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Csücsülj Firenze arany hídján!

Toszkána fővárosa egy élő műalkotás. Mindamellett, hogy a történelmi város utcáin sétálgatva magadba szippanthatod a múlt hangulatát, látni fogod azt is, hogy Firenze kellően magabiztosan tartja a lépést a modern korral. Kerekesszékesként éles szemmel figyeltem az épületeket, közlekedési eszközöket akadálymentesítési szempontból is, és egyáltalán nem kellett csalódnom: minden feltétel adott volt számomra a felhőtlen városnézéshez.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Miután művelődtem néhány órát az Uffizi Képtárban, és elszürcsöltem egy hűs limonádét a fölém tornyosuló firenzei dóm árnyékában, megpihentem a Ponte Vecchión, azaz az Arno folyón átívelő, aranyművesek boltjaival beépített hídon.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Utazz vissza az időben Sienában!

Körbeutazva Toszkánát, legnagyobb szerelmem egyértelműen Európa egyik legszebb gótikus városa, Siena lett. Nincs még egy ilyen mesebeli hely, ahol olyan érzése van az ember lányának, mintha visszaugrott volna cirka ezer évet az időben, vagy minimum a Ben Hur egyik fogathajtó forgatási jelenetébe csöppent volna.

Forrás: Shutterstock

El tudjátok képzelni, hogy a középkori hangulatú főtéren a mai napig rendeznek lóversenyeket? Sőt, előírás, hogy az óváros új épületei is megtartsák a városképet, hogy a múltbéli hangulatot a feltörekvő modern világ se legyen képes eltörölni. Soha vissza nem térő pillanat, amikor helyet foglalsz a Piazza del Campo poros padjainak egyikén, és a látványba belefeledkezve egy karéj kenyérrel majszolod a prosciuttót, amit persze egy jó borral le is öblítesz.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Édes élet Milánóban!

Míg mások mindenüket hátrahagyva rohantak be az első Zarába - hiszen, ha Milánó, akkor ruhát KELL vásárolni -, addig én teljes lelki nyugalommal ettem degeszre magam a finomabbnál finomabb olasz édességekkel. A milánói dóm a belvárosban helyezkedik el, ahol nemcsak a divat, hanem a kulináris élvezetek oltárán is áldozhatunk.

Jómagam betévedtem egy háromemeletes édességkomplexumba, ahol a különböző mályvacukor variációktól kezdve a rózsa ízesítésű csokin át a mogyorókrémhez igencsak hasonlatos pisztácia krémig minden megtalálható volt, mi szem-szájnak ingere.

Teli gyomorral és a cukorsokktól felpörögve már a dómot, az operaházat és a híres Galleria Vittorio Emanuele II bevásárlóutcát is teli vigyorral az arcomon csodáltam meg.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Lubickolj a tengerben Pisában!

Miután elkészítetted a kötelező "úgy állok a ferde torony előtt, mintha támasztanám" sorozatképeket, és átverekedted magad a japán turistatömegen, irány a 7 km-re lévő Ligúr tengerpart! Pici öblökre, nagy sziklákra és homokos partra számíts, gyönyörűen beépített, kulturált strandokkal.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

A fehér-kék kombó az uralkodó szín ezen a partszakaszon, ami egy kicsit a Velencétől nem messze fekvő, Jesolo városkára emlékeztetett. Imádtam, hogy egyik pillanatban még az UNESCO örökségek közé sorolt Csodák terén sétálgatok, 20 percre rá pedig már a tengerparton korzózom.

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Szippantsd magadba a látványt Carmignanóban!

Bár a filmet Cortonában forgatták, biztos vagyok benne, hogy Carmignano is tökéletes helyszíne lett volna a Napsütötte Toszkánának. Minden pontosan olyan szép volt, amilyennek elképzeltem, vagy talán mondhatom, hogy túlszárnyalta azt! Ha ezen a festői tájon jársz, inkább ne tervezz programot, csak élvezd a szikrázó napsütést, hallgasd a jegenyefák susogását, és merengj el a természet szépségén!

Forrás: Ivanova Daniela saját képe

Itt urbanizációnak helye nincs, csak zöldellő hegyvonulatok, dombok, völgyek és szőlőbirtokok mindenütt, ameddig a szem ellát. Körbenéztem, és csak ennyit éreztem: mennyire gyönyörű is az élet itt, a toszkán vidéken.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.