főzés édesburgonya recept cékla répa sárgaborsó Nyiri Zsuzsi téli esték leves
A téli hónapok nagy kérdése: honnan vesszük magunkhoz a szükséges vitamint? Én a gyökérzöldségeket és a babféléket javaslom: jól tárolhatók, olcsók és változatosak. Már a dédszüleink is velük vészelték át a hideg, fényhiányos hónapokat.

Krumpli, répa, édesburgonya - neked melyik a kedvenced? Esetleg az édeskés, fás ízű cékla rajongója vagy? Ugyanilyen változatos csapat a hüvelyeseké is: zöldborsó, vöröslencse, sárgaborsó - mindegyikből készülhet egy nagy adag leves, amit már csak a család kedvenc feltétével kell megfejelni.

Répás édesburgonya-leves

Ezt készítem a leggyakrabban, mert nagyon jól variálható recept. Kiválóan felmelegít, és a keleties ízvilágba kalauzol, ha gyömbérrel, kurkumával és római köménnyel készíted.

Vajjal, tejszínnel és szerecsendióval viszont pikáns, franciás fogássá teheted. Különösebb fűszerezés nélkül, pirított magokkal megszórva pedig a természetes ízei fognak rabul ejteni.

Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

  • 3-4 db édesburgonya
  • 3-4 db répa
  • 1-2 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  1. A gyökérzöldségeket megpucolom és felszeletelem, a vöröshagymát nagyobb negyedekre vágom, a fokhagymát megtisztítom a héjától. Mindent egy lábosba teszek, felöntöm vízzel, majd megöntözöm egy kis ecettel.
  2. Jöhet a fűszerezés: a són és a borson kívül ízlés szerint használhatunk közel-keleti fűszereket, gyömbérport, chili pelyhet, szerecsendiót, babérlevelet (utóbbit a turmixolás előtt ki kell venni).
  3. Ha a zölségek puhára főttek, egy botmixerrel vagy blenderrel összezúzom az egészet, ezután pedig már csak az ízlelgetés, utófűszerezés és krémesítés következik.
  4. Rizstejszínnel, esetleg pici vajjal vagy tejszínnel összeforralom a levest, majd pirított kenyérkockákkal, magokkal tálalom.

Céklaleves

A cékla számomra a gyökerek királynője: megőrülök a színéért, az ízéért - és azért is, hogy ilyen sok arcát képes megmutatni. Készülhet belőle leves, főétel, savanyúság, ital vagy desszert - de most maradjunk az egyszerű céklalevesnél!

Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

  • 3-4 db cékla
  • 2-3 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  1. Felteszem főni a megpucolt, felszeletelt zöldségeket. Pici ecet, só, bors, római kömény vagy szerecsendió ebbe a levesbe is elengedhetetlen.
  2. Ha minden megpuhult, botmixerrel összezúzom az egészet, majd krémesítek: meglepő, de a céklának jó párja a kókusztej, ám rizstejszínt, tejszínt vagy vajat is használhatunk.
  3. Levesbetétnek diót vagy tökmagot tegyél bele!

Sárgaborsó-krémleves

Általános iskolában a kedvenc fogásom volt a sárgaborsó főzelék - a menzás évek után viszont sok ember életéből teljesen eltűnik. Miért? Én ma is gyakran készítem telt, pikáns ízei, tápanyagtartalma és olcsósága miatt.

Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg sárgaborsó, egy éjszakára beáztatva
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  1. Igen, jól olvasod: a leves alapja ennyi. A felaprított hagymát üvegesre párolom az olívaolajon, majd beleteszem a sárgaborsót és legalább két és félszer annyi vizet.
  2. Kis lángon 40-45 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és a kedvenc közel-keleti fűszereimmel ízesítem.
  3. Ezek után következik az alapos turmixolás. Levesbetétnek leginkább zsíros sajtok illenek hozzá lereszelve - én cheddarral szeretem a legjobban.
Avokádós édességek ételérzékenyeknek (is)!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20171113-avokado-csokolade-desszert-edesseg-recept-nyiri-zsuzsi.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.