Nyári "csodasüti": Diós-gyümölcsös pite, mindenmentesen!

Elég sok ételre érzékeny és allergiás vagyok. Ezért amikor mesélek valakinek arról, hogy mik vannak a tiltólistámon, rendszerint kiakad: "Oké, de akkor mit ehetsz?!" A lista alapján valóban úgy fest, mintha levegőn, vízen és répán élnék, de ez korántsem így van.

Évek óta "mindenmentesen" étkezem, ám ez nem akadály, hanem inkább újabb lehetőségek kapuja. Olyan ételeket, alkotóelemeket fedeztem fel, amiket egyébként soha nem kóstoltam volna meg. Helyettesítek és kombinálok, alternatívákat gyártok, és ami a legfontosabb: nem a régi, megszokott ízeket keresem, hanem élvezem az újdonságokat.

Hihetetlen, de nem hiányzik a tehéntej és a búzafinomliszt. Megvan az alternatív megoldás, és szerencsére hamar felismertem, hogy mindenmentesen is szép az élet. Pedig nem eszem cukrot, élesztőt, glutént, tejet, gombát - és még sorolhatnám... De mindenre van másik verzió, csak nyitottnak kell lenni. Még csak nem is pénztárca kérdése a dolog.

Ma egy diós-gyümölcsös pitét készítettem, tej-, glutén- és cukormentesen. Az évek során rájöttem arra, hogy melyik ételhez milyen állagot, külsőt kell elérnem, hogy jó legyen - a gyakorlat pedig azt eredményezte, hogy én már nem mérek ki semmit főzés közben, hanem érzés szerint rakom bele az összetevőket.

Persze, ha egy kezdőnek ezt mondom, akkor kirohan a világból, hiszen ő nem érzi... Honnan is érezné? Kell a rutin, főleg, hogy a "mindenmentesben" a nagyi által gyúrt tésztákra sem alapozhatunk, mert itt mindennek más lesz az állaga ahhoz, hogy a végeredmény hasonló legyen. Ezért, hogy te is el tudd készíteni a receptet, mindent lemértem, hogy megoszthassam veled.

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 gramm natúr darált dió (Lehet mandula vagy kesudió is.)
  • 100 gramm rizsliszt (vagy kölesliszt)
  • 50 gramm eritrit (Vagy stevia, amelyiket szereted. Én azért használok eritritet, mert annak nincs mellékíze.)
  • Egy késhegynyi szódabikarbóna (Ne adagold túl, különben fura íze lesz a sütinek!)
  • 2 db tojás
  • 50 gramm margarin vagy bármilyen növényi zsiradék
  • 1 dl növényi tej (Lehet mandula, kókusz vagy rizs.)
  • A tésztára kerülő gyümölcskrém hozzávalói:
  • 1 banán
  • 3 közepes barack
  • 2 kiskanál étkezési zselatin vagy agaragar
  • 1 evőkanál eritrit

Elkészítés:

  • A diót, a lisztet és a szódabikarbónát keverjük össze, tegyük hozzá az eritritet, majd a két tojást!
  • Közben olvasszuk meg a margarint, majd azt is tegyük hozzá (óvatosan, ne legyen túl meleg, mert akkor megfőzi a tojást), kezdjük el összedolgozni egy szilikon lapáttal, majd öntsük bele a tejet, és dolgozzuk össze teljesen!
    Forrás: Tolvaj Vica
  • Egy masszát fogunk kapni, ami épphogy csak nem folyik. Ezt egyenletesen terítsük szét egy sütőpapíros tepsiben vagy tortaformában, majd 180 fokon süssük 15 percig!
    Forrás: Tolvaj Vica
  • Közben a gyümölcsöket tisztítsuk meg és daraboljuk apróra! Picit turmixoljuk össze, majd egy edényben tegyük a tűzhelyre, és a zselatinnal, illetve az eritrittel főzzük fel (ha bugyborékol, akkor fő)!
  • Ezután zárjuk el, hagyjuk kicsit hűlni! Ha kész a tésztánk, vegyük ki a sütőből, és szintén várjunk, amíg kihűl egy picit!
  • Végül kenjük rá a gyümölcskrémünket (amit gyors lekvárnak is nevezhetünk), díszítsük, aztán már fogyaszthatjuk is!
    Forrás: Tolvaj Vica

Természetesen a recept más gyümölccsel vagy krémmel is elkészíthető, ízlés szerint. Egy biztos: mindenképp egyszerű és isteni finom. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock/ Tolvaj Vica saját képe

    Ezt olvastad már?