Nyugalom csoda kikapcsolódás relax tippek trükkök fa Császár Zsanett Budafai arborétum pihenés természet
Közel 20 éve élek Budapesten, imádom a vibrálását, a hangulatát, de haza Zalába megyek. Mikor visszatérek a szülőföldemre, mindig elönt a nosztalgia. Eszembe jutnak a régi nyarak, amikor kora hajnalban szedtük a málnát a nagyival, amit aztán a piacra vittünk eladni.

Szünidőben egész nap szabadon csavarogtunk a barátnőimmel, és bármerre indultunk, erdők és szőlőhegyek vártak minket. Hálás vagyok azért, hogy ezen a gyönyörű vidéken nőttem fel, és bár azt gondoltam, minden szegletét ismerem, mindig tud valami újat mutatni. Múlt héten véletlenül (bár azt mondják, nincsenek véletlenek) bukkantam rá egy gyöngyszemre, aminek a létezéséről eddig sejtelmem sem volt.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

A Budafai Arborétum http://zalaerdo.hu/hu/termeszeti-kincseink/arboretumok/budafai-arboretum.html páratlan atmoszférája már a kapun belépve rabul ejtette a szívemet. Ahogy a napfény átszűrődött a lombok között, a friss erdei levegő, a madárcsicsergés és a kellemes gyantaillat miatt olyan érzésem volt, mintha egy mediterrán szigeten járnék.

A terület a 20. század elejéig a Rubidó-Zichy család birtokában volt, akik rengeteg kincset hagytak az utókorra. Ilyen például az 1926-ban épült vadász rezidencia, ami leginkább szarvasbőgés idején telt meg élettel. A kastély melletti parkban gyakran tartott majálist a család és a környékbeli földesurak - szinte látom magam előtt a színes forgatagot.

Néhány évtized múlva, 1959-ben kezdődött meg a korábbi uradalom arborétummá alakítása, ahol az egzóta fafajok kerültek előtérbe. Sajnos a 2000-es évek elején keletkező szúkár miatt az akkori állomány egyharmada tönkrement (köztük a térség legöregebb lucfenyvese is). A szakemberek számára komoly kihívást jelentett a gyűjteményes kert helyreállítása.

A károknak ma már nyoma nincs, épp ellenkezőleg: a közel 60 hektáros arborétum hazánk egyik legszebb tájvédelmi területe. A cserjék között madarak építik fészküket, föléjük pedig olyan fenyők magasodnak, amik európai viszonylatban is ritkaságnak számítanak: mamutfenyő, tengerparti fenyő, atlaszcédrus... felsorolni is nehéz lenne.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

A sétautak mentén egzotikus és különleges növényeket (lednekfürt, japánbirs, havasszépe stb.) és kisebb állatokat csodálhatunk meg. Ottjártamkor fácánnal, mókussal, sőt, még egy vadnyúllal is találkoztam. Utóbbi egyáltalán nem ijedt meg tőlem - szerintem kifejezetten élvezte, hogy a figyelem középpontjába került.

Ha valaki egy tényleg nyugis helyre vágyik, akkor érdemes ellátogatnia a kilátóhoz és a tóhoz, a gyerekek pedig birtokba vehetik a néhány éve átadott Makk-Kaland Játszóteret.Egy pléden heverészve piknikezéshez is tökéletes a hely miliője. A tűzrakóhelyeken lehet bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni, és hamarosan átadásra kerül az új látogatóközpont, ahol frissítők várják majd az ideérkezőket.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

Dél-Zalában ugyanakkor nemcsak ez az egyetlen látnivaló. A csömödéri erdei kisvasút (a teljes vonalhossza közel 110 km) dimbes-dombos tájakon zakatol keresztül - a nyári melegben aligha létezhet ennél pezsdítőbb utazás. Lenti és Letenye remek kiindulópont a túrázáshoz és kerékpározáshoz, az olajfaluként emlegetett Bázakerettye pedig termálfürdője miatt népszerű a turisták körében.

(Köszönöm a cikk elkészítésében nyújtott segítséget Gyergyák Lajosnak, a Letenyei Erdészet igazgatóhelyettesének.)

7+1 dolog, amit tudnod kell, ha Szicíliába utazol! http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20180914-8-dolog-amit-tudnod-kell-sziciliarol-ha-oda-utazol-nyiri-zsuzsi.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Császár Zsanett saját képei

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.